Българинът прави все по-внимателен и осъзнат избор когато пазарува, а интересът към родното производство на храна се повишава. Това отчитат експерти, производители и търговци.
Ниските доходи в страната са основна причина масово българите да избират най-евтиното, когато купуват храна. От друга страна веригите за бързо хранене отчитат все по-високи обороти. Според експерти ниската култура на хранене води до редица заболявания. Негативната тенденция обаче е на път да се промени.
„Вече има едно течение, което набира скорост – малките магазини, специализираните, в които търговци си подбират производители, контактуват с клиента и дават обратната връзка от клиент към производител. Това е една много хубава практика“, коментира пред производителят на месни деликатеси Живка Георгиева.
Една от основните причини за засиления интерес спрямо специализираните магазини е възможността за изграждане на доверие между търговец и потребител. Според Делян Славов, който от няколко години е управител на млекарница, вече много хора търсят българските качествени продукти.
В същото време фермерските пазари, които са много популярни по света, вече се организират и в България. Така малките производители получават възможност продукцията им да бъде оценена и предпочетена пред вноса. Така и всеки българин има възможност да промени хранителните си недостатъци и да избере български и здравословни продукти директно от производителя./News7