shareit

Вучков: Забраната за напускане на страната е отживелица

| от |

Мерките като забрана за напускане на страната са отживелица. Без електронни системи за проследяване няма как да се случи. Това означава на всеки обвиняем да сложим по един полицай и да върнем 100% граничен контрол.

Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по повод критиките срещу него и МВР за изчезването на убийците на Стоян Балтов.

Вътрешният министър заяви, че е много учуден от коментарите. „Това разумни хора, които познават законите и организацията не могат да го направят. Това не е отговорност на МВР и пак се налага да поемаме чужда вина. Има си съдебна полиция, която трябва да го приведат в затвора. Ние сме свободни граждани на ЕС. Не се прави 100% граничен контрол на никого. Това е голямо достойнство на демокрацията и свободния свят, в който живеем. Когато влезем в Шенген ще можем да минаваме границата с 60 км/ч. Мярката „забрана за напускане на страната“ се явява безсмислена. Законодателството понякога изостава, но колкото по-бързо се намери някакво решение – толкова по-добре“, категоричен бе Вучков.

„Не бих казал, че има спор между мен и военния министър. МВР трябва да потърси съдействие от други институции в една тежка ситуация. Няма безопасни условия на труд на самите полицаи по границата. Има и проблем с криминогенната обстановка вътре в страната. Очевидно е, че липсва униформена полиция. 900 полицаи са на границата и тази операция трябва да приключи. До края на следващата седмица всички командировани се връщат в своите РПУ-та. Те ще си работят за това, което са назначени“, категоричен бе вътрешният министър.

„Обсъждаме конкретно решение, което трябва да предложим до 2 седмици как безопасно да охраняваме турската граница. В момента говорим за временна помощ – с техника, изграждане на пътища и кадрови състав“, каза той и добави, че вицепремиерът Меглена Кунева има голям принос в опитите за разрешаването на този проблем. „Условията за работа, особено в Средец и Малко Търново, са отвратителни. Въпросът е, че бяха нужни два месеца да установим, че тази операция в тази си форма трябва да бъде прекратена. Още в средата на декември подготвихме доклади, които МС разгледа три дни преди злощастния инцидент“, каза Вучков.

Вътрешният министър коментира и спекулациите, че ЕС иска да ни върне над 3000 бежанци, избягали от нас на запад. „Правят се регистрации в няколко форми в системата „Евродак“. Не става въпрос за 7500 бежанци, които ще бъдат върнати в България. Става въпрос за толкова запитвания като кореспонденция. Над 3000 са регистрирани на територията ни, но това не значи, че ще ни бъдат върнати. Няма някоя европейска държава да изсипе толкова бежанци у нас. Несправедливо е да искат да върнат тези хора. Не искам да чертая апокалиптични картини, трябва обаче да усилваме капацитета и да има постоянно съдействие с Агенцията за бежанци. Необходимо е и да проявим повече усилия за европейска солидарност“, допълни той.

За изчезването на Петко Сертов Вучков каза, че той се издирва по един и същи начин из цялото Шенгенско пространство. „Докато това не бъде установено, дори съпругата му да поиска да спре издирването, няма как това да стане“, категоричен бе той. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Вучков: Забраната за напускане на страната е отживелица