shareit

Всякакви изненади са възможни на 7 май

| от |

Ако на парламентарните избори във Великобритания през май консерваторите или лейбъристите не спечелят стабилно мнозинство, нищо добро не очаква страната. А вина за това ще има също и остарялата избирателна система, пише Дойче веле.

Ситуацията е сложна, признава професор Вернън Богданор от кеймбриджския „Кинг Колидж“. И понеже той е не само британец, но и прагматик, допълва уверено, че Обединеното кралство не може поради това да се срине.

“Нека припомня, че страната ни не е толкова нестабилна, колкото някои други в Европа, като изключим Германия и скандинавските страни. Ние нямаме крайнолеви партии като “Сириза” или „Подемос“, нито крайнодесни като ислямофобския „Национален фронт“ във Франция, а и икономиката ни е сравнително по-стабилна”, посочва професорът. Той припомня, че за първи път във Великобритания има пет партии, които получават над пет процента от гласовете на избирателите: консерваторите, лейбъристите, либералдемократите, „Партията за независимост на Обединеното кралство“ (ЮКИП) и Зелените. В Шотландия и Уелс имат дори по шест такива партии, допълва Богданор.

Край на двупартийния модел?

Ето защо двете големи партии – торите и лейбъристите – не могат да разчитат на абсолютно мнозинство, а и прогнозите за изхода от вота остават трудни. С помощта на математически модели и научни статистики, четирима политолози правят напълно различни прогнози, казва Богданор: двама от тях виждат лейбъристите като победители, другите двама обаче смятат, че най-много места ще спечелят торите. „Предпазливата прогноза, която може да се направи въз основа на техните мнения, е, че това са избори с непредсказуем изход и че дори най-предпазливите прогнози са също тъй несигурни”, коментира професорът.

Дяснопопулистката ЮКИП печели привърженици за сметка на управляващата в коалиция консервативна партия на Дейвид Камерън. Ето защо торите не могат да разчитат на абсолютно мнозинство на изборите. Но и управляващите в коалиция с тях либерали губят подкрепа, така че е напълно неясно дали ще могат да осигурят на консерваторите необходимото мнозинство в едно бъдещо коалиционно правителство.

Социалдемократите също няма да могат да постигнат абсолютно мнозинство. Лидерът им Ед Милибанд не без основание се опасява, че партията му ще загуби места в парламента за сметка на набиращата сила Шотландска национална партия /ШНП/. През май тя би могла да стане третата най-голяма политическа сила в страната. “Всеки глас за ШНП е потенциален глас за едно правителство на консерваторите”, настоятелно предупреждава Милибанд. Не е изключена обаче и друга възможност – да бъде сформирано правителство на лейбъристите, толерирано от сепаратистите на ШНП. Това би било истински кошмар за сегашния премиер Дейвид Камерън. “Ед Милибанд явно не изключва такава подкрепа от страна на ШНП. А би трябвало, ако го е грижа за страната. Недопустимо е хора, които я разцепват, да вземат участие в управлението ѝ”, заяви премиерът Камерън.

Избирателната система е остаряла

Безпокойството в английския консервативен лагер е толкова голямо, че бившият министър на образованието Лорд Бейкър е готов да допусне невъзможното: сформирането на голяма коалиция по примера на други държави. Например Германия – при втория си мандат Ангела Меркел, поради липса на друга възможност, влезе в коалиция със социалдемократите. Само че засега никой във Великобритания, освен Бейкър, не препоръчва този вариант. Реформирането на закостенялата избирателна система, колкото и трудно да е това начинание, все пак изглежда някакси по-приемливо.

 
 
Коментарите са изключени за Всякакви изненади са възможни на 7 май