shareit

Човек и машина в едно

| от chronicle.bg |

Оpel GT Concept показва как ще изглежда един спортен автомобил на бъдещето. Купето ще отбележи своята световна премиера на наближаващото Автомобилно изложение в Женева (3-13 март). Интериорът съчетава типичните черти на спортното купе и футуристичните решения свързани с с връзката между човек и машина. Двете спортни седалки пасват като специално ушит по мярка костюм, воланът и педалите могат да бъдат настройвани по електрически път, ниската горна линия на вратите позволява удобно позициониране на раменете, цветовете и формите създават усещане за простор, а над тях, през панорамния покрив наднича небето. Човекът и машината се превръщат в едно.

Инструменталният панел на GT Concept изработен от полиран алуминий визуално подчертава леката конструкция (общото тегло на автомобила се запазва под 1,000 кг). Макар че той е и структурен елемент между предните колонки, тук конструкцията се превръща в скулптура. Вниманието към детайла е видимо – най-вече в овалните монитори вградени във външните алуминиеви елементи за насочване на въздуха с полирана емблема GT. Екраните прихващат околната среда на автомобила и осигуряват възможност за замяна на страничните огледала. Яркочервените устройства за прибиране на предпазните колани следват дизайна на предните червени колела.

На практика бутони не могат да бъдат открити никъде. Спортният автомобил се управлява просто чрез гласов контрол и централния тъчпад. Експертите определят тази концепция за контрол като връзка човек-машина или Human Machine Interface (HMI). Адаптивната система на студията GT Concept изчаква да опознае и изучи водача и неговите нужди. По този начин автомобилът се настройва сам към него, а не обратното. В резултат от това се създава диалог в рамките, на който автомобилът отговаря и например може да избере подходящата музика, пътя и температурата в зависимост от ситуацията. Адаптивната HMI система е холистичен подход, показващ как някои действия на автомобила виждани във фантастичните филми бавно се превръщат в реалност.

Контролните уреди също реагират на атмосферата в Opel GT Concept. Ако водачът има натоварен и стресиращ ден и иска да сърфира в менютата без да споменава и дума, той просто трябва да протегне ръка към тъчпада на централната конзола, откъдето може да управлява всички функции. Двата класически оформени уреда са на практика прожекционни повърхности, които могат да бъдат осветявани в различни цветове и показват различна информация в триизмерен вид.

Ако GT Concept се използва за някакво бизнес пътуване, като същевременно с това е постоянно свързан с офис или клиент, десният контролен прибор показва навигационните данни с интуитивна графика без цифрови индикации; когато факторът време притиска водача, той изобразява разхода на гориво. Когато настроението се смени заради края на работния ден и водачът иска да се поглези с по-динамично шофиране в завои, реакцията при подаване на газ, контролът на двигателя като цяло и работата на трансмисията се оптимизират по съответния начин, а десният прибор показва стойностите на надлъжното ускорение.

 
 
Коментарите са изключени за Човек и машина в едно