shareit

Военната прокуратура обвини Стоян Тонев за далаверите във ВМА

| от |

Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем бившия директор на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев. Той ще бъде съден за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за лечебницата договори, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на поверенoто му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв. Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА. Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 03.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория (от 05.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв.

Скандала с източването на ВМА гръмна преди две седмици, когато стана ясно, че болницата е загубила колосална сума пари заради фирмата „Дерма Прим”. Частната фирма се оказа собственост на близката до генерал Тонев професор Мирослава Кадурина. На 24 февруари Тонев подаде оставка и освободи поста като председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

 
 
Коментарите са изключени за Военната прокуратура обвини Стоян Тонев за далаверите във ВМА