shareit

Виктор Орбан в България

| от chronicle.bg |

Унгарският премиер Виктор Орбан днес е на посещение в България. Той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдят „въпроси от европейския дневен ред“, гласи съобщението на правителствената информационна служба.

Очаква се двамата да дадат изявления пред медиите в 11 часа.

Напоследък Орбан е известен с крайното си отношение към бежанската криза в Европа. Будапеща, заедно с останалите страни от Вишеградската четворка – Словакия, Полша и Чехия – категорично се противопостави на квотите за преразпределение на търсещи убежище и построи ограда на южната си граница, за да спре притока на мигранти. Наскоро унгарският премиер заяви, че няма да се поколебае да изгради защитни съоръжения и по границата с Румъния „в деня, в който бежанците решат да поемат по този маршрут“, припомня „Ройтерс“.

На 15 февруари ще има извънредно събиране на лидерите на четирите държави от Вишеградската група. Чехия, Словакия, Полша и Унгария ще опитат да изработят единна позиция, с която да се явят три дни по-късно на Европейския съвет на 28-те лидери в Брюксел, посветен на имигрантската криза.

Преди седмица Орбан призова България и Македония да изградят огради по границата си с Гърция. Той вече няколко пъти заяви, че ЕС трябва да приеме страната ни в Шенген.

В началото на годината Орбан подкрепи идеята на британския премиер Дейвид Камерън за ограничаване на достъпа до социални помощи за имигранти от страни от ЕС.

От стъпването си в длъжност през 2010 г. Орбан предизвиква горещи дискусии с крайните си изказвания и действия. Той се възползва от парламентарното мнозинство на партията си „Фидес“, за да установи контрол над независимите институции. В началото на 2011 г. Унгария прие спорен медиен закон, който позволяваше създаването на институция за контрол на обществените и частните медии.Последваха многохилядни протести в името на свободата на словото и на медиите, които насочиха вниманието на Брюксел към Унгария. След критики от страна на ЕС конституционният съд в Будапеща отмени някои от най-спорните моменти в закона. По повод критиките на ЕС срещу аналогичен медиен закон, представен наскоро от Полша, унгарският премиер коментира, че „Брюксел чисто и просто се дразни от силни нации, които говорят ясно и без заобикалки…които настояват определени въпроси да бъдат решавани във Варшава и Будапеща, а не в Брюксел“.

През 2014 г. предложение на Орбан за въвеждане на данък върху интернет изкара по улиците хиляди унгарци в най-многолюдните протести в страната от 2010 г.

 
 
Коментарите са изключени за Виктор Орбан в България