shareit

Въпроси за скандала с имейлите на Клинтън, които искат отговор

| от |

Хилари Клинтън зае отбранителна позиция тази седмица след разкритията, че е използвала своят частен имейл по времето, когато е била държавен секретар. Предполагаемият бъдещ кандидат-президент се опита да потуши пламъците, но все пак някои ключови спорни въпроси остават без отговор, пише в. „Гардиън“.

Изданието изрежда редица важни въпроси, на които евентуалната кандидатка за президентския пост на САЩ трябва да отговори.

Къде са липсващите имейли?

Преди два месеца екип от хора на Клинтън провери щателно огромен брой от нейните имейли – от периода 2009 г. – 2013 г., когато служеше като първи дипломат на Америка. Преглеждайки ги, те предадоха над 55 000 страници на Държавния департамент.

Това повдига въпроса колко още страници тя не е предала. И още по-важно – какво са съдържали те.

Говорителка на Държавния департамент заяви във вторник, че не е много сигурна дали департамента е получил всички документи на официалните правителствени записи, казвайки само, че „това ми звучи като да е изпълнено“.

В сряда Клинтън написа в социалната мрежа „Туитър“: „Искам публиката да види моите имейли!“. Но дали Клинтън иска публиката да види и материалите, които тя все още задържа като частна собственост?

Кой решава кои имейли отговарят на стандартите?

Както разкри „Ню Йорк таймс“ когато представи историята, група от „съветници на госпожа Клинтън“ са прегледали десетки хиляди страници с личните й имейли преди да предадат над 55000 страници на Държавния департамент.

Но ние все още не знаем кои са тези съветници и дали са имали някакво обучение в изкуството на запазване на официални записи.

Така че: Кой прегледа имейлите на Клинтън? Защо трябва да се доверяваме на тези хора да запазват нещо толкова ценно, колкото историческите записи на нацията? Те ще бъдат ли част от екипа на президентската кампания на Клинтън?

Защо изобщо е било разрешено преглеждане на имейли?

Въпросът за това кой прегледа имейлите на Клинтън преди да бъдат предадени на Държавния департамент повдига друг въпрос – защо изобщо това е било позволено?

От 2009 г. разпоредбите на щатското правителство са много ясни по този въпрос. Администрацията на националният архив и досиетата заяви категорично през тази година, първата на Клинтън като държавен секретар, че „агенции, които позволяват на своите служители да изпращат и получават официални електронни имейли, използвайки система, която не се оперира от агенцията, трябва да подсигурят, че федерални записи, изпратени или получени на такава система, са запазени на съответната система на агенцията за записване“.

Уви – защо висш служител на Държавния департамент позволява на Клинтън да наруши ясни официални правила? Каква роля самата Клинтън е изиграла в заобикалянето на регулациите?

Бил ли е тайният сървър сигурен?

Сега знаем, че екипът на Клинтън е създал свое собствено име на домейн – ClintonEmail.com, малко преди Хилари Клинтън да заеме работата на държавен секретар. Той е бил свързан със сървър в дома й в Чапакуа, Ню Йорк.

Имайки предвид, че Клинтън е боравила със доста чувствителни дипломатически въпроси, както и фактът, че президентът Барак Обама обяви киберсигурността като основен приоритет на нацията, се очаква някаква допълнителна защита.

Прости тестове, проведени от експерти, показват, че сигурността на защитата на сървърите не е била особено сложна – макар да не беше и на Държавния департамент.

Какво е било направено, за да се защити частния сървър на Клинтън от хакерски атаки? Били ли са премахнати някои по-чувствителни вратички в закона? Били ли са държавните тайни изложени на риск?

Защо го е направила?

Може би най-интересният въпрос, който все още виси във въздуха и на който публиката може никога да не получи задоволителен отговор, е най-простият – защо Хилъри Клинтън ще реши ефективно да приватизира нейните собствени официални имейли? Това невинен ход в името на удобството ли е – такъв, който последователите на Клинтън подчертаха, че е бил правен и от предшествениците й, както и от водещи републикански политици?

Или личните имейли са били съзнателна маневра? Както наблюдатели като „Сънлайт фаундейшън“ го формулираха: „Шокиращо е това, което е направила Клинтън, защото най-вероятното обяснение на нейното намерение изглежда ясно – тя е създала система, проектирана да избягва отговорност, потенциално в нарушение на закона“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Въпроси за скандала с имейлите на Клинтън, които искат отговор