shareit

В очакване на „Златен глобус“ 2016

| от |

Наградите „Златен глобус“, третата най-престижна награда за кино и телевизия в света, ще бъдат раздадени за 73-ти път тази неделя, точно в 03:00 часа българско време, а най-ентусиазираните от вас могат да ги гледат в реално време по НВО България. Водещ пък, за четвърти път при това, ще бъде британският комик Рики Джервейс. Самият той носител на една от златните награди.

Златните глобуси, които са награди създадени от Асоциацията на холивудската чуждестранна преса, се дават от 1943 година насам и са едни от предвестниците за евентуалните победители на Оскарите.

Как започва всичко?

В началото на 1943-а група журналисти се обединяват, като решават да създадат асоциация за чуждестранната преса в Холивуд, която днес всички познаваме като Hollywood Foreign Press Association (HFPA) или Асоциация на чуждестранната преса. Близо година след създаването си, през януари 1944-а, те раздават и първите си награди наречени Златни глобуси, като поставят началото на онова, което ще се превърне в един от важните акценти в киноисторията. Церемонията се случва в едно от студиата на 20th Century Fox, като е придружено, както се случва и до днес, с различни събития, обеди, вечери и коктейли.

С годините едни от най-престижните награди се развиват и дообогатяват значително. Първо, през 1956 година в категориите им се появяват и награди за телевизия, тъй като в началото Асоциацията дава статуетки само за кино. Впоследствие са добавени и различни категории за телевизия, мюзикъли, а по-късно и за филми и сценарий от различни жанрове. Много от категориите отпадат, като например тази за „Нова звезда на киното“, където най-младият победител и досега е Рики Шрьодер, който взима статуетката едва на 9-годишна възраст за филма „The Champ“. Не сте го чували, нали? Няма лошо, понякога Златните глобуси бъркат жестоко.

През 1950-а Златните глобуси основават и специална награда, която кръщават на своя продуцент и режисьор – наградата Cecil B. DeMille Award се дава за специални заслуги в киното. През 2014-а я печели Уди Алън, а миналата година беше дадена на Джордж Клуни. Тази година специалната статуетка ще бъде връчена на Дензъл Уошингтън. Не е нуждо да обяснявам защо тези тримата са повече от заслужили нещо, което е наречено „специално“, нали?

През 1963-а е въведено и представянето на Miss Golden Globe – общо взето категория за старлетки в началото, а впоследствие и за еквивалента им като господа, в която се представят млади звезди, а в последните години и деца на звезди, от телевизионната и кино индустрия. Първите старлетки в тази категория са дамите Ева Сикс и Дона Дъглас, а последните – Гриър Грамър, дъщерята на Келси Грамър и Соси Бейкън, дъщерята на Кевин Бейкън и Кира Седжуик. Тази година е ред и на дъщерята на Джейми Фокс – Корин Фокс.

Награди и пропуски

Разбира се, че нещо като наградите „Златен глобус“ не може да мине без своите бляскави и леко срамни моменти. Както и скандали. И досега е известно, че най-големият хейтър на Асоциацията и наградите като цяло, е Гари Олдман, който с годините се настървява срещу групата журналисти и дори нарича наградите „безсмислени“, а хората, които ги определят и дават „никаквици“. Може би затова той няма нито една номинация за „Златен глобус“ за цялата си кариера и няма и да има, както изглежда.

Много често Асоциацията е обвинявана в подкупност и субективност. Най-скорошният случай беше през 2011-а, когато „Туристът“, един от най-слабите филми на годината тогава, беше номиниран в категория „Комедия и мюзикъл“, макар, както написаха част от критиците по онова време „филмът да ни беше презентиран като шпионски трилър“. Непотвърденият слух гласи, че в същата година Sony, които са официалния разпространител на филма, водят част от журналистите от Асоциацията на специално пътуване във Вегас. Подобна случка има и през 1982-а с актрисата Пиа Задора, която печели наградата за „Млада звезда“, според много критици незаслужено, тъй като е номинирана с Катрин Макговерн и Катрин Търнър. Съпругът на Пиа Задора, който е милионер, води част от журналистите на специално пътуване и слуховете гласят, че именно затова те били длъжни да гласуват за нея.

По-важно е да се спомене обаче, че Златните глобуси по-често имат добри попадения, отколкото грешки. Мерил Стрийп и Барбара Стрейзънд имат най-много статуетки – осем за първата и девет за втората, като в тези девет има три специални награди, затова и досега Стрийп се води най-награждаваната актриса от Асоциацията. Рекорди държат също така и Джак Никълсън, Анджела Лансбъри – в категория телевизия, Алан Алда и Шърли Маклейн.

Четири пък са дамите, които успяват да вземат по две статуетки в една и съща вечер. Това са Сигърни Уивър, Джоан Плоурайт, Хелън Мирън и Кейт Уинслет. Последната е номинирана и тази година, което е точно 11 й номинация.

Добрият вкус за кино също не отсъства в редиците на Златните глобуси. Все пак са наградили, при това с много статуетки, филми като „Доктор Живаго“, „Кръстникът“ и „Полет над кукувиче гнездо“. Миналата година дадоха по една статуетка, което не се случи на Оскарите, на прекрасни ленти като „Boyhood“ и „Гранд хотел Будапеща“, като не пропуснаха и шедьовъра „Бърдмен“.

Тази година наградите „Златен глобус“ също не се изложиха, като номинираха наистина the finest на голям и малък екран за измината 2015-а. Най-много номинации има драмата „Каръл“ по романа на Патриша Хайнсмит, следвана по петите от „Завръщането“ на Иняриту и „Стив Джобс“, също така не са пропуснали независимите продукции „Spotlight“, “Trumbo“ и „Room“ по романа на Ема Донахю, с който в светлините на прожекторите ярко стъпи звездата на младата Бри Ларсън. Също така с цели три номинации може да се похвали фаворитът ми за тази година „Омразната осморка“ на Тарантино и прекрасният филмов спектакъл „Лудия Макс: Пътят на яростта“, който има 2 номинации – за „най-добър филм в категория драма“ и „най-добър режисьор“ за Джордж Милър, и който заслужава всяка награда, която може да му се даде.

Очакваме 73-тите награди „Златен глобус“ с интерес утре вечер, а в понеделник сутрин вие очаквайте победителите при нас.

 
 
Коментарите са изключени за В очакване на „Златен глобус“ 2016