Външните министри на ЕС ще обсъдят Ебола и ислямската заплаха

| от |

Проблемите с ебола и с групировката „Ислямска държава“ (ИД) ще бъдат водещи на днешното заседание на Съвета на външните министри на ЕС в Люксембург.

Министрите ще бъдат информирани от еврокомисаря по здравеопазването Тони Борг за намерението на здравните министри на ЕС да се съдейства за засилване на мерките за санитарен контрол в западноафриканските държави Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където в момента върлува епидемия от вируса ебола.

Относно ИД очаква се външните министри на ЕС да изразят подкрепа за международната операция с въздушни удари срещу групировката. Те ще обсъдят и обстановката в Либия и регулирането на палестинско-израелски конфликт.

По въпроса за украинската криза, която според агенция ТАСС за пръв от февруари няма да е основна тема за обсъждане, министрите „ще разменян мнения, но няма да вземат каквито и да е решения за частична и пълна отмяна на санкциите срещу Русия“. Както сподели за агенцията източник от Европейския съвет, въпросът за промяна на режима на санкциите може да бъде повдигнат на сегашното заседание на постоянните представители на ЕС (Корепер), което ще се състои в последните дни на октомври. Само след това ще стане ядно „дали страните членки на ЕС са готови за частична или пълна отмяна на санкциите по отношение на Русия“, сподели източникът. /ТАСС/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Външните министри на ЕС ще обсъдят Ебола и ислямската заплаха