shareit

УНИЦЕФ: Конфликтите в Сирия и Ирак са засегнали 14 милиона деца

| от |

14 милиона деца са засегнати от конфликтите в Сирия и Ирак, съобщават от детския фонд на ООН – УНИЦЕФ. Кризата в Сирия навлиза в своята пета година и спешно е необходима по-голяма подкрепа за подрастващите. Сирийците на възраст между 12 и 18 години са 5 милиона.

От началото на гражданската война в Сирия вече изминаха 4 години. Ситуацията остава най-тежка за над 5 600 000 деца, намиращи се непосредствено на територията на размирните зони. Това включва около 2 000 000 деца, които живеят в региони на страната, отрязани от възможността за каквато и да било хуманитарна помощ заради продължаващите там боеве, както и 2 500 000 сирийчета без възможност да посещават училище. Още 2 000 000 деца живеят като бежанци в Ливан, Турция, Йордания и други страни.

Според Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ, с продължаването на кризата има реална опасност да станем свидетели на едно цяло „изгубено поколение“, попаднало в непрестанния цикъл на насилието.

В доклада си УНИЦЕФ призовава за дългосрочни инвестиции, за да бъдат посрещнати нуждите на децата и младежите, за да им бъде даден шанс и умения да изградят за себе си едно по-стабилно и мирно бъдеще.

 
 
Коментарите са изключени за УНИЦЕФ: Конфликтите в Сирия и Ирак са засегнали 14 милиона деца