shareit

Украйна и Чечения: нещата се повтарят

| от |

Между конфликтите в Украйна и в Чечения има няколко съвсем конкретни прилики: еднакви са методите, еднакви са и действащите лица, пише Дойче веле. И тогава, и сега става дума за хора от редиците на съветската армия, твърди руски експерт.

Александър Черкасов от правозащитната организация „Мемориал” вече 25 години изучава конфликтите на територията на бившия Съветски съюз. Той е бил в Нагорни Карабах, в Приднестровието, в Чечения, в Грузия, а сега и в Източна Украйна. Черкасов твърди, че особено много паралели съществуват между конфликтите в Чечения и в Донбас:

„Киев копира онова, което Москва вършеше в Чечения преди 15-20 години. Сепаратистките тенденции може и да са възникнали по различен начин, но поведението на държавите е едно и също. В Северен Кавказ официално нямаше война. Тогава се твърдеше, че там вилнеят въоръжени банди, които трябва да бъдат разоръжени в рамките на антитерористична операция. Същото се случва и в Донбас. Защо ли? Много е просто. Държавата предпочита да действа в рамките на полицейска операция, защото тогава има повече права и по-малко отговорности, отколкото по време на война.”

„Доброволци“ имаше и в Чечения

Черкасов припомня, че по време на война са валидни определени правила, ограничаващи държавата – например при използването на артилерия. Днес Киев не желае да спазва тези правила – както и Русия не желаеше да ги спазва навремето в Чечения, казва правозащитникът. Но днес в Източна Украйна и руското правителство повтаря вече познати ходове. През 1990-те години Кремъл дълго време се опитваше да скрие факта, че руски войници се бият в Чечения. Григорий Явлински от опозиционната партия „Яблоко” си спомня:

„На 26 ноември 1994 година неизвестни лица без опознавателни знаци навлязоха в Грозни. Тогава ги наричаха „доброволци” или „народно опълчение”. Всъщност обаче това бяха дегизирани руски офицери без документи. Бунтовниците ги заловиха и поставиха ултиматум: ако Русия признае, че това са руски военнослужещи, пленниците ще бъдат освободени; в противен случай ще бъдат разстреляни като наемници. Руският министър на отбраната, министърът на вътрешните работи и шефът на разузнаването се дистанцираха от десетките пленени войници и заявиха, че те били доброволци с неизяснен произход”, разказва Явлински.

По онова време Явлински е млад депутат в Държавната дума. Той лично заминава за Грозни, за да преговаря с бунтовниците. В крайна сметка войниците са освободени.

„Днес се случва нещо подобно. Отново умират бойци, за които никой не знае по какъв магически начин са се озовали на украинска територия. И за които се твърди, че не са редовни военнослужещи. Нещата се повтарят.”

Александър Черкасов посочва и други конкретни прилики. Той обяснява, че в Донбас се бият редица офицери, които са били на ръководни позиции и по време на Чеченската война – например Игор Гиркин, известен още като „Стрелков”. И в двете войни се използват сходни оръжия – или поне такива са информациите досега. Русия твърди например, че украинската армия атакувала Донецк с балистични ракети тип „Точка-У”.

„Известно е, че руската армия използваше точно тези ракети за нападения срещу цивилни цели в Чечения. Например на 21 октомври 1999 година, когато с такива ракети беше взривен пазарният площад на Грозни. Тогава загинаха повече от 100 души, а близо 300 бяха ранени.”

Факти и измислици

Миналата есен руската телевизия показа снимки на предполагаеми масови гробове в Източна Украйна. Твърдеше се, че там били заровени близо 400 цивилни жертви от Донбас. Руският външен министър Лавров говореше тогава за военно престъпление. „Истината обаче е, че снимките са правени в Грозни през пролетта на 1995 година. Казано съвсем ясно: снимки от Чечения бяха използвани като доказателство за измислено военнопрестъпление, извършено уж от украинската армия днес”, обяснява Черкасов.

Правозащитникът е убеден в едно: „Между конфликтите в Чечения и в Украйна има ясна приемственост. Еднакво е юридическото тълкуване, еднакви са действащите лица, еднаква е информационната политика, еднакви са методите. И тогава, и сега участниците са хора, които идват от редиците на съветската армия”.

 
 
Коментарите са изключени за Украйна и Чечения: нещата се повтарят