Не яжте от земята! Учени разбиха мита за 5-секундното правило.
Теорията за това, че бактериите се пазят от падащата храна и бягат настрани, за да не ги затисне, след което им трябват 5 секунди, за да се върнат и да се залепят за храната ви, също не би трябвало да предизвиква интерес за вас освен ако не сте 5-годишно хлапе.
Да предположим, че не сте.
Според изследване на Rutgers, щатският университет в Ню Джърси, няма значение колко време е стояла храната ви на пода – бактериите полепват по нея веднага щом удари повърхността.
Изследването показва още, че има значение влажността на храната и вида на повърхността. Например, ако филията ви падне с намазаната си част надолу, шансът бактерии да полепнат по нея е по-голям.
Ако повърхността, върху която пада храната, е гладка, отново възможността за заразяване е по-голяма.
„5-секундното правило е елементарно опростяване на процеса, който протича при изпускането на храна на пода. Бактерията заразява веднага. Бактерията няма крака, а се движи, благодарение на влагата. Разбира се, колкото по-дълготраен е контактът между храната и повърхността, толкова по-голям е рискът от заразяване“, казва д-р Доналд Шафнър от университета Rutgers.