Откриха фосили от неизвестен досега вид крокодили

| от chronicle.bg |

Учени направиха възстановка въз основа на фосили от крокодил със съвсем малка глава, живял през епохата на динозаврите, съобщи ЮПИ.

Изследването им показва, че става въпрос за непознат досега вид крокодили.

Кариерата Лангенберг в Германия от десетилетия представлява истинско съкровище от фосили от края на юрския период.

В тази кариера има много фосили от морски гръбначни. Най-скорошната находка са двойка подобни на малки крокодили атопозавриди.

Тъй като се оказало, че е изключително трудно фосилите да бъдат отделени от варовиковия слой и седиментите, учените използвали микро-компютърна томография, за да създадат триизмерна реконструкция на един от двата черепа. Тя показала, че въпросният череп се различава от тези на идентифицираните по-рано видове атопозавриди.

Учените първоначално причислили двата екземпляра към вида Theriosuchus, който е изчезнал от лицето на планетата. След като изследвали черепа във формат 3D, заключили, че двата екземпляра принадлежат към непознат досега вид, който кръстили Knoetschkesuchus langenbergensis.

„Изследването ни представя новите миниатюрни крокодили Kn. langenbergensis, които са живели преди 154 милиона години на днешната територия на Северозападна Германия“, заяви палеонтоложката Даниела Шварц от института „Лайбниц“ за изследване на еволюцията и биоразнообразието.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА

 
 
Коментарите са изключени за Откриха фосили от неизвестен досега вид крокодили