shareit

Туск: Излизането на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофално

| от |

Излизането на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофално глупав сценарий, който трябва да се избегне. Това заяви в интервю за няколко водещи европейски издания председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той отбеляза, че в европейската история по погрешка са се случили много неща и дори Първата световна война /1914-1918/ е „резултат от недоразумения, инциденти и глупави телефонни разговори“.

Доналд Туск заяви пред германския „Зюддойче цайтунг“, британския „Гардиън“ и испанския „Паис“, че „Гърция трябва да остане в еврозоната и ЕС да остане единна“.

„Оставането на Гърция във валутния съюз е не само финансов въпрос, но на него трябва да се търси и геополитически аспект“, допълни Туск. Като се има предвид кризата в Либия, нестабилното положение на Балканите, Молдова, Приднестровието и Кипър „едно толкова драматично действие като излизането на Гърция от еврозоната“ би било катастрофа, призна председателят на Европейския съвет

По въпроса за отношенията между Атина и Берлин Туск препоръча сдържаност. Самият той отбеляза, че понякога се чувства ядосан на някои коментари на Атина. „Разбирам германските политици, защото много често те са основните цели на тези коментари“, каза още Туск.

В същото време Испания също увеличи натиска си срещу Гърция, призовавайки я да „уважи ангажиментите си“ към европейските партньори да сложи край на дълговата криза и да предотврати излизане от еврозоната.

„Не искам Гърция да напусне еврозоната. Не вярвам, че това ще е добре за Гърция или за европейците като цяло“, заяви испанският премиер Мариано Рахой в радио интервю. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Туск: Излизането на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофално