shareit

Tumblr забранява всякакво съдържание за възрастни: мерси, но не, мерси

| от chronicle.bg |

Чудили ли сте се какво е да убиеш мравка с базука? За щастие подобен абсурд, и да е станал някъде някога, не е попадал в медийното пространство. Но ако подобно действие може да има еквивалент в сферата на социалните мрежи, то за съжаление на милиони потребители, вече знаем как изглежда.

Социалната мрежа Tumblr обяви, че от 17 декември сваля всякакво порнографско съдържание. Причината е избухналият скандал от преди няколко седмици с изтекли материали съдържащи детска порнография. Познайте кой е мравката и кое е базуката…

Новината дойде като шок за милиони потребители по цял свят, тъй като платформата винаги е имала толерантно отношение към съдържанието за възрастни още от основаването си през 2007 г.

От тогава до сега Tumblr е място, което на практика беше безопасна зона за порнография, провокативни артисти и най-вече хора с всякакви сексуални интереси. В резултат на това социалната мрежа през годините все повече и повече се е пълнила с порнографско съдържание, подреждано редом до материали от детски филми.

Ситуацията ескалира, когато миналия месец App store премахна Tumblr от списъка си с предлагани приложения, след като социалната мрежа не успява да филтрира порнографско съдържание с деца и то изтече в мрежата.

Изпълнителният директор на компанията Джеф Д’Онофрио казва, че социалната мрежа се е разраснала и това довежда до по-голяма отговорност към различните възрастови групи, култури и психологии на нейните потребители. В изявлението се конкретизира, че платформата ще премахне всички снимки, видеа и гифове, в които показват „истински човешки човешки гениталии и женски зърна“, както и всяко съдържание, което изобразява полов акт. Въпреки всичко няма да бъдат цензурирани изображения, показващи „несексуализирани женски зърна“, като например снимки на кърмещи жени или произведения на изкуство.

„Прекарахме много време в претегляне на предимствата и недостатъците на това решение за аудиторията ни, която се интересува от съдържанието за възрастни. Осъзнахме, че без него, ще имаме възможността да създадем място, където повече хора ще се чувстват свободни да изразят себе си.“ казва се още в изявлението. В интернет има достатъчно сайтове, които предлагат съдържание за възрастни. Ще оставим това на тях и ще се фокусираме върху създаването на приветлива среда за колкото се може повече от нашите потребители.“

Социални мрежи като Tumblr са основавани във време, в което основните цел и право на потребителя са били да публикува съдържание. С напредване на времето обаче, критиките към подобни платформи нарастваха и днес те вече са принудени на преосмислят политиката си на свободен достъп до всякакво съдържание. Затова например миналата година беше въведен т.нар. safe mode, който задължаваше всеки, желаещ да посети блог със сексуално съдържание, да си направи регистрация и да изключи „безопасния режим“ от настройките на профила си.

Мнозина потребители в социалните мрежи обаче се обявиха против подобна крайна мярка. Едно от най-големите предимства на Tumblr до този момент е била възможността на всеки да споделя открито и без притеснения това, което го вълнува, дори що се отнася до сексуалност. В този ред на мисли социалната мрежа представляваше безопасно място за всички маргинализирани сексуални групи, където те можеха да намират хора със същите интереси. Освен това редица потребители напомнят, че именно Tumblr е мястото в интернет, където порнографията и изкуството се срещат, за да образуват еротика.

Не знаем за вас, но ние лично нямаме нужда от пореден Instagram или Pinterest, които отдавна държат първенството в това, в което Tumblr иска да се превърне. Така че, Tumblr… мерси, че мислиш за нас, но… не, мерси.

 
 
Коментарите са изключени за Tumblr забранява всякакво съдържание за възрастни: мерси, но не, мерси