shareit

Ципрас: Санкциите срещу Русия са лицемерни

| от |
Санкциите срещу Русия са лицемерни. Ако наказвате Русия, то трябва да накажете и всички тези страни, в които руските милиардери са инвестирали своите активи.
Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за германското сп. „Щерн“, цитиран от БГНЕС.

Въпреки това той не беше категоричен за това дали е против евентуално разширяване на санкциите.

Искам ЕС да достигне до споразумение в диалога и да говори с един глас. Все пак Гърция също страда от санкциите„, каза Ципрас.

В интервюто той отхвърли и възможността да е търсил и други източници на средства – от Русия и Китай, за изплащане на дълговете на Гърция към европейските й и международни кредитори.

За момента ние имаме в съзнанието си само европейското решение„, каза още Ципрас. Според него фактът, че е бил поздравен след победата си от толкова световни лидери, в това число и с телефонно обаждане от американския президент Барак Обама и руския държавен глава Владимир Путин „показва колко много международни интереси има в това Гърция да продължи икономическия си път на стабилност и връщане към растежа„.

В интервюто Ципрас заема и категорична позиция за удължаването на досегашната програма на страната за финансова помощ.

За нас старата спасителна програма е мъртва. Предложението за удължаването й с шест месеца е парадоксално. Всеки, който има такива идеи си губи времето„, заяви още премиерът на Гърция.

Въпреки това по-рано днес стана ясно, че Гърция възнамерява да поиска продължаване на споразумението с кредиторите.

Гърция се очаква да поиска удължаване с 6 месеца, но все още се преговаря за условията.

Няма кредитно споразумение с Гърция, има гръцка спасителна програма, в тази формулировка е ключът. . . Въпросът е дали тази програма ще приключи, „да“ или „не“, отговори задочно германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Пред изданието Ципрас не отхвърли и възможността да покани германския канцлер Ангела Меркел на посещение в Атина.

Защо не. Ние сме известни с нашата гостоприемност. Вратите винаги са отворени„, каза той.

Ципрас определи като „историческо задължение“ получаването на репарации от Германия за окупацията й по време на Втората световна война. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени за Ципрас: Санкциите срещу Русия са лицемерни