shareit

Ципрас: Гърция ще изпълни задълженията си

| от |

Гръцкият премиер Алексис Ципрас използва посещението си в централата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Европа в Париж, за да увери международните партньори, че страната ще изпълни задълженията си, предаде „Ройтерс“.

Няма място за притеснения, каза той. Дори и при проблемите с изплащането на вноските по дълга, Атина ще спази договореното.“

Той обаче настоя и за предоговаряне условията по дълга, намерението, с което дойде и на власт.

Това идва на фона на разменените остри реплики между гръцките и германските власти.

Германия отхвърли исканията на Гърция за изплащане на репарации от Втората световна война, съобщава Ройтерс.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обвини Берлин, чеизползва правни трикове, за да избегне плащане на компенсации за нацистката окупация на страната по време на войната.

Твърдо вярваме, че въпросите за репарации и компенсации са правно и политически разрешени, каза говорителят на канцлера на Германия Щефан Зайберт.

Трябва да се концентрираме върху сегашните проблеми, надяваме се бъдещето да бъде добро, поясни още той.

Говорител на финансовото министерство изтъкна, че няма причина да се водят разговори с гръцкото правителствопо въпроса за репарациите. Според него исканията са отклоняване от сериозните финансови проблеми, пред които е изправена Гърция.

Гърция обвини германския финансов министър Волфганг Шойбле, че е обидил своя гръцки колега Янис Варуфакис. Това е последният щрих към влошените отношения между двете страни, силно изострени от твърдата линия на Берлин относно дълговите проблеми на Гърция, отбелязва „Ройтерс“.

Войнствено настроеният Шойбле, който се превърна в гръмоотвод за гръцките чувства на неудовлетвореност, бил цитиран в гръцките медии да казва на репортери след дискусии относно Гърция в Брюксел, че Янис Варуфакис бил „глупашки наивен“ в комуникацията си. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Ципрас: Гърция ще изпълни задълженията си