shareit

Ципрас: ЕЦБ още държи въжето около врата ни

| от |

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Европейската централна банка(ЕЦБ) „все още държи въжето, което имаме около вратовете си“.

В интервю за германското издание „Дер Шпигел“, цитирано от БГНЕС, министър-председателят заяви също, че би искал да преодолее задаващия се недостиг на финансиране през следващите седмици чрез краткосрочни държавни ценни книжа. Според него обаче ако ЕЦБ не се съгласи на тази мярка, това ще върне напрежението от преговорите между Атина и кредиторите от миналия месец и тогава „трилърът, който видяхме преди 20 февруари ще се върне отново“.

Въпреки проблемите на страната обаче Ципрас отхвърли възможността Гърция да напусне еврозоната, „тъй като обича Европа“. Той допълни още, че ако един от членовете напусне валутния съюз, това би развалило еврозоната като вълнен пуловер, допълвайки, че „ако веднъж започне да се разплита, няма спиране“.

Според Ципрас правителството му ще представи шест предложения за реформи на предстоящата среща на Еврогрупата в понеделник като приоритет номер едно ще е „отговор на хуманитарната криза“.

Сред другите точки ще бъдат и административни реформи, позволяващи плащане на вноски на просрочени данъци и създаването на независим данъчен съвет и екип, които да провежда инспекции, чиито членове да се сменят всеки два месеца.

 
 
Коментарите са изключени за Ципрас: ЕЦБ още държи въжето около врата ни