shareit

Tоп путинолог: Навални е в ареста, за да не стане „втория Немцов“

| от |
Кремъл третирал опозиционера като дребен хулиган, за да не даде на народа да се консолидира около още една „сакрална жертва“
от Николай Марченко

marchenkoprofilepct

Руският опозиционен лидер Алексей Навални излежава петнадесетдневна присъда в арест, заради „незакономерна агитация“ чрез раздаване на листовки, тъй като Кремъл не желае той да се превърне в „сакрална жертва“ подобно на убития съпредседател на „РПР – ПАРНАС“ Борис Немцов.

StanislavBelkovski

Такова обяснение намери водещият руско-американски политолог-кремлинолог Станислав Белковски, известен с анализите си за президента на РФ Владимир Путин и дейността на руската опозиция, пред радиото „Ехото на Москва“.

                         Станислав Белковски

NavalnyNemtsovBoris      
      Борис Немцов (1959 - 2015)

Според Белковски лидерът на „Антикорупционен комитет“, блогър и юрист (кандидат-кмет на Москва) Алексей Навални е бил „укрит“ от властите в ареста. „Това, че Навални неочаквано се озова в пандиза 15 дни преди марша „Весна“ („Пролет“) може да има свои обяснения. Едно от тях е, че може да е имало непотвърдена информация, че се готви атентат срещу едър опозиционер. И е решено той да бъде изключен от тези, които са в опасност“.

Navalny&Nemtsov

Според Белковски най-вероятно идеята на Путин за наказване на Навални е „влачене по съдилищата“, като присъдите „да остават минимални“. Според политолога може да се говори за стратегията на Кремъл по „рутинизация на наказателното преследване на Навални“, с цел недопускане „превръщането му в сакрална жертва“ или пък в жертва на нападение подобно на съратника му Борис Немцов. Броят на съдебните дела и дължината им пък да позволяват Алексей Навални „да бъде третиран като дребен хулиган“, а не като сериозен политик от опозицията.

Станислав Белковски пояснява, че един от неговите литературни персонажи в лицето на руския държавен глава последователно се придържа към реализирането на своята стратегия по неутрализиране на Навални като опозиционен лидер. „Решението Alexei Kudrin, Alexei Navalny, Boris Nemtsovна Путин беше, както вече споменахме, да рутинизира наказателното преследване на Навални, тоест да го превърне във верига от безкрайни наказателни дела, които – от една страна да го позиционират като дребно-среден хулиган“.

Но стратегията на руския президент според Белковски предполагала в същото време А. Навални и да няма влиянието на покойния Немцов, след чиято гибел на улиците излязоха до 80 – 100 хил. жители на Москва и Санкт Петербург. „От друга страна – тези съдебни тяжби да не завършват с нищо трагично, което би могло впоследствие да мобилизира народните маси около него“.

RUSSIA-POLITICS-MOSCOW-VOTEРуският информационен сайт с опозиционна насоченост Znak.ru (“Знак.ру“) озаглави материала си за руския топ опозиционер в страницата си във Facebook с иронично-тъжен коментар: „Навални го махнаха далеч от очите, а Немцов – просто махнаха“.

Както писа Chronicle в последните дни, опозиционерът и борец с корупцията е задържан от съда на 19 февруари, навръх подготвяния заедно с Борис Немцов опозиционен марш „Весна“. Убийството на последния на Болшой Москворецки мост в центъра на руската столица наложи Навални да иска от съда един ден прекъсване на присъдата, за да се сбогува със своя „приятел и съратник“.

В понеделник Пресненският съд на гр. Москва отхвърли искането сnavalnyportrait мотива, че „покойният Немцов не е бил близък роднина на подсъдимия Навални“. Във вторник пък Московският градски съд отхвърли жалбата на опозиционера срещу Пресненския съд, забранил му да посети погребението на Немцов.

Важно е да се отбележи, че тези дни самият Навални написа в поста в блога си, че възприема като провокационни всякакви други версии за смъртта на Б. Немцов, освен тази за „политическа поръчка“ от Кремъл.

Navalnypolice"Крият Навални, за да не го убият"
 
 
Коментарите са изключени за Tоп путинолог: Навални е в ареста, за да не стане „втория Немцов“