shareit

Така ще изглеждат спортните автомобили в бъдеще

| от chronicle.bg |

Студията Opel GT Concept ще отбележи своята световна премиера на 86-тото Автомобилно изложение в Женева (3-13 март 2016 година).

Този автомобил представя новаторската амбиция на Opel – форми, сведени до най-същественото, изискани и чисти. С разположен зад предния мост двигател и задно предаване, този Opel е директен потомък на Opel GT и студията Monza Concept.

Спортният автомобил е авангарден, но и пуристичен, изоставяйки всичко, което нарушава чистотата на формите. GT Concept няма врати на дръжките, няма външни огледала или пък чистачки на предното стъкло.

Студията Opel GT Concept ще следва стъпките на известния Opel Experimental GT на автомобилното изложение в Женева. През 1965 година, само една година след създаването на първото по рода си дизайнерско студио на европейски автомобилен производител, Opel представя източеното и експресивно купе, оборудвано с надеждната технология на Kadett B на автомобилното изложение във Франкфурт. То обаче не е новаторско, само защото е първата студия представена от европейски производител. GT се отличава с авангардни решения като скриващи се предни светлини и е израз на изчистени и обточени форми с чудесни пропорции без излишни декоративни елементи. Тази ярка концепция на дизайнера Ерхард Шнел има една ясна цел – да е израз на неповторим стил. Реакциите на публиката са толкова вдъхновяващи, че само след три години серийните Opel GT вече са на разположение на клиентите в продажбените центрове на марката.

GT Concept е динамична машина с акцент върху шофирането, символизирано с червена очертаваща линия, която разделя автомобилната каросерия визуално и оформя пропорциите. Ярко изразените червени предни гуми, монтирани върху колела с атрактивен дизайн на ролкови кънки, са реминисценция на мотоциклета на Opel Motoclub 500, който също е авангарден за времето си и с гордост носи двете си червени гуми през 1928 година. GT Concept обаче няма много други връзки с миналото. Такива са дългото торпедо, отсъствието на капак на багажника, двата изпускателни накрайника в средата. Самото име също е директна отправка към оригиналния GT. Освен тези детайли Opel GT Concept е напълно независимо творение без никакви знаци за търсене на ретро дизайн.

Ключово иновативно решение в Opel GT Concept са големите врати с интегрирани странични прозорци, които са в основата на плавното преминаване на формите от стъкло в метални боядисани повърхности. Както водачът, така и пътникът до него имат достъп до неочаквано просторния интериор с докосване на тъчпад за електрическите врати, интегриран в червената очертаваща линия на покрива. Дори високите водачи разполагат с достатъчно място вътре. Вратите потъват значително в предните арки на калниците, когато биват отворени. Това спестяващо място решение и патентованите закрепващи механизми позволяват постигането на голям ъгъл на отваряне – факт особено важен при паркиране в тесни пространства. Компактният атлет следователно е оптимизиран специално за градски зони. Две камери монтирани зад арките на калниците осигуряват безопасен обзор при шофиране в град. Осигурените от тях изображения се показват на два монитора от лявата и дясната страна на кокпита изразявайки факта, че дните на външните огледала и слепите зони вече си отиват. Предното стъкло преминава в стъклен панорамен покрив позволяващ на пътниците да се наслаждават на шофиране подобно на това в targa със свалящ се покрив.

С отварянето си, удълженият капак разкрива концепцията на задвижване на GT Concept: както първия Opel GT и американската спортна икона Corvette произвеждана от GM, той има двигател разположен отпред зад предния мост. Центърът на тежестта следователно е нисък и изместен към геометричния център на автомобила – идеален за осигуряване на спортно поведение и отлична динамика в завои. Opel GT Concept има мощен 1.0-литров, трицилиндров двигател с принудително турбо пълнене, базиран на ултрамодерния изцяло алуминиев двигател използван в ADAM, Corsa и Astra. Изключително ефективния високотехнологичен бензинов мотор има мощност 107 кВт/145 к.с. и максимален въртящ момент 205 Нм в своята спортна версия (данните за разхода на гориво на Opel GT Concept не са налице още). Мощта на тази турбо машина се насочва към задния мост със самоблокиращ диференциал чрез секвенциална шестстепенна трансмисия управлявана чрез лостчета на волана. По този начин Opel GT Concept разчита на традиционното задвижване на задния мост – толкова ценено от любителите на спортните автомобили. Динамиката на двуместния модел с тегло под 1 000 килограма също изразява това. То ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от осем секунди и има максимална скорост 215 км/ч.

Друго интересно решение на Opel GT Concept са предните светлини с интегрирани мигачи. Благодарение на ултрамодерната прожекционна технология, те светят триизмерно. Следващото поколение адаптивни изцяло LED светлини са в добро съответствие на тази технология. Матричната технология на Opel IntelliLux LED®, която позволява шофиране на дълги светлини без заслепяване, вече направи своя дебют в новата Astra през 2015 година и спечели наградата SAFETYBEST. В Opel GT Concept ще бъде въведена следващата стъпка в развитието на интелигентните светлинни системи. Дизайнът на предните светлини хармонизира с триизмерния дизайн на задните, правещ новия GT изразителен и през нощта.

Вижте повече в галерията.

 
 
Коментарите са изключени за Така ще изглеждат спортните автомобили в бъдеще