Още от Chronicle
В рамките на проучването на особеностите на контрола върху телесното тегло учени от университета Шри Венкатесвар в Индия изясниха, че храната с много подправки позволява да се намали вредният ефект от мазнините и холестерина в организма. Изследвания с мишки дадоха възможност да се установи, че гризачите, които консумират храна с подправки, са с по-ниска телесна маса в сравнение с побратимите си, които са на обичайния за тях хранителен режим.
Учените констатираха, че черният пипер допринася не само за по-малкото съдържание на мазнини в организма и по-ниското ниво на кръвната захар, а и за укрепването на костните тъкани.
За изгарянето на мазнините отговаря уникално органично съединение – ароматният алдехид пиперонал. Става дума за вещество, благодарение на което миризмата на отделни натурални продукти се усеща като силна и в редица случаи като неприятна. Според британските диетолози и генетици, експериментите с гризачите могат да се приспособят към диетите за хора. По данни на учените, пиперонал може да окаже въздействие върху т.нар. генетично предразположение към затлъстяване, което се предава от родители на децата им.
Медиците отбелязват, че диетата с черен пипер си остава най-бързият метод за отслабване.