Тъмен шоколад и зелен чай са идеалното съчетание за по-добра умствена концентрация

| от |

Тъмният шоколад и зеленият чай са най-добрата комбинация за енергийно подсилване, установява проучване, цитирано от The Telegraph.

Това съчетание може да се превърне в следващия нов продукт на най-големия американски производител на шоколад. В рамките на изследването експерти от Северноаризонския университет в САЩ са тествали мисловните реакции на участниците, които са консумирали шоколад с различно съдържание на какао. Доброволците, консумирали шоколад със 60 процента какао – минималното количество, при което шоколадът се определя като “тъмен”, са били с по-изострено внимание, но наред с това се е увеличило и кръвното им налягане. Учените са открили обаче, че ако към тъмния шоколад се добави амино киселината L-теанин, която се съдържа в зеления чай, стойностите на кръвното налягане спадат.

“Това е забележително”, казва Лари Стивънс, преподавател по психологически науки в университета, който е автор на изследването. “Това дава възможност за създаване на полезен шоколадов продукт с високо съдържание на какао и L-теанин, които са полезни за сърцето, намаляват кръвното налягане и подобряват концентрацията”.

Проучването, което е публикувано в журнала NeuroRegulation, посочва, че е първото, което се спира на ефектите на шоколада върху умствената концентрация, използвайки електроенцефалографска технология за измерване на реакциите на мозъка спрямо определени стимуланти. Проф. Стивънс отбелязва, че комбинацията от тъмен шоколад и зелен чай не се предлага на пазара, но производителите вече проявяват интерес. В изследването са участвали 122 доброволци на възраст между 18 и 25 години. Резултатите на друго проведено наскоро проучване пък показват, че тъмният шоколад, зеленият чай и червеното вино, наред с други хранителни продукти, биха могли помагат за намаляване на теглото. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Тъмен шоколад и зелен чай са идеалното съчетание за по-добра умствена концентрация