shareit

Свръх богатите не са истинският проблем в Гърция

| от |

Планът за реформи е едно от най-големите предизвикателства пред новото гръцко правителство, опитващо се да се справи с укриването на данъци и местни такси, пише „Бизнес Инсайдър“ в свой коментар за истинските виновници за мащабния проблем с укриването на данъци в Гърция.

Въпреки представите, че супер богатите гърци са основните нарушители, съществуват доказателства, които показват колко много средностатистически гърци избягват данъците. Според изчисления работещите гърци дават 82% от месечните си доходи за обслужване на дълговете си. Стандартната практика в потребителските финанси е никога плащанията по заеми да не надхвърлят 30% от месечния доход. И това е горната граница…

Практиката и цифрите в балканската страна обаче показват, че хора със свободни професии като адвокати, лекари, счетоводители плащат над 100% от своя доход за обслужване на дълга си по потребителски кредити.

Около една трета от гърците са на свободна практика, което е почти два пъти повече от средното ниво за Европа и най-високото в ЕС. Много е направено за справяне с олигарсите, укриващи данъци, но по-малко се дискутират хората със свободни професии. Ако финансовият министър Янис Варуфакис иска да се справи успешно в борбата с укриването на данъци, това са хората, които трябва да постави под прицел.

Петте сектора, които трябва да плащат повече, отколкото получават са хората във финансовия сектор, медицинските лица, ресторантьори, дребните търговци и заетите в сектора на транспортните услуги. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Свръх богатите не са истинският проблем в Гърция