Световните дългове надхвърлят 100 трл. долара

| от |

debt-resolution-stockmonkeyОт началото на световната финансова криза до сега дълговете по света са скочили с 40% до 100 трл. долара. Това се дължи на заемането на всички правителства в опит да извадят своите държави от рецесията, както и на рекордно ниските лихвени проценти, от които се възползват компаниите.

От средата на 2007-а г. до средата на 2013-а г. задълженията са нараснали с от 70 трл. на 100 трл. долара, а в същото време общата капитализацията на фондовите пазари пада с 3.86 трл. долара до 53.8 трл. долара, по данни на базираната в Швейцария Международна банка за разплащания (Bank for International Settlements) и данни събрани от агенция Блумбърг, цитирани от БНР

Кредитирането нарасна значително след като централните банки по света намалиха лихвените си проценти в опит да съживят икономиките си след най-голямата финансова криза от 1929-а година насам. Средната изискуема доходност по всички държавни, корпоративни и имотни облигации е с 2% по-ниска отколкото през 2007-а г., когато бе 4,8% (по данни на Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Index).

 
 
Коментарите са изключени за Световните дългове надхвърлят 100 трл. долара