shareit

Светът осъди кървавото нападение в Париж

| от |

Световни ръководители и обществени личности осъдиха остро кървавия терристичен атентат в редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“.

Съветът за сигурност на ООН осъди нападението на парижката редакция на сатиричниото седмично издание „Шарли ебдо“, определяйки го като терористичен акт и настоя виновните да бъдат открити и изправени пред правосъдието.

„Членовете на Съвета за сигурност по най-категоричен начин осъдиха тази варварска и подла терористична атака на редакцията на френския вестник „Шарли ебдо“, която доведе до смъртта на журналисти, работещи в медията и на двама полицаи“, се казва в изявление, прочетено пред журналисти от постоянния представител на Чили в ООН Кристиан Барос Мелет, който през януари на ротационен принцип има функциите на председател на СС на ООН. Мелет каза още, че членовете на съвета изказват съболезнованията си на семействата на загиналите и на правителството на Франция. Те подчертават необходимостта виновните да бъдат привлечени пред правосъдието да отговарят за този акт на тероризъм. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди терористичния акт във френската столица.

Той нарече нападението посегателство върху основите на демокрацията, на средствата за масова информация и на свободата на словото. Според него целта на атаката е била да се всее разкол в обществото и да се разпали ненавист. „Но ние не трябва да попадаме в тази клопка. Трябва твърдо да се борим за свободата на словото и за търпимост, както и да противодействаме на силите, сеещи разкол и ненавист“, каза още генералният секретар на ООН.

Американският президент Барак Обама осъди ужасяващата стрелба срещу редакциятата на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ и предложи помощта на САЩ за това терористите, отговорни за нея да бъдат изправени пред правосъдието. Мислите и молитвите ни са насочени към жертвите на тази терористична атака и към френския народ в този труден момент“, написа американският президент в комюнике часове след атентата, който е най-кървавият за последните 40 години във Франция.

Министърът на външните работи на САЩ Джон Кери изрази солидарността на САЩ с Франция. Кери, който е франкофон и франкофил се обърна директно на френски език „към парижани и всички французи, за да им каже, че американците са до тях“. „Ние сме солидарни с вашата ангажираност в борбата срещу екстремизма и вашата решимост да защитите ценността, която плаши толкова много екстремистите и която винаги е сближавала нашите две страни – свободата“, каза Кери. Той подчерта, че никоя страна не знае по-добре от Франция, че свободата има цена, защото именно във Франция са се родили много от демократичните идеали.

Президентът на Русия Владимир Путин позвъни по телефона на френския държавен глава Франсоа Оланд и поднесе съболезнованията си на него и на народа на Франция във връзка с терористичното нападение на редакцията на седмичния сатиричен вестник „Шарли ебдо“, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Руският ръководител осъди тази варварска акция и изрази надежда, че нейните извършители ще бъдат намерени и ще понесат заслуженото си наказание“, се казва в съобщението на Кремъл. Путин помоли Оланд да предаде думи на дълбоко съчувствие и подкрепа на семействата на загиналите и пожелания за скорошно възстановяване на ранените. Президентът на Франция благодари на Путин за проявата на приятелски чувства.

Китай решително осъди нападението срещу журналисти в редакцията на „Шарли ебдо“ в Париж, заяви представител на китайското министерство на външните работи.

„Ние сме дълбоко шокирани от тази терористична атака и решително я осъждаме“, се казва в публикуваното на сайта на външното ведомство заявление на официалния му представител Хун Лея. „Скърбим за жертвите и изразяваме съболезнования на близките им. Китай е решително против всякакви форми на тероризъм и подкрепя усилията на Франция за запазване на сигурността в страната“, каза той.

Италианският премиер Матео Ренци посети посолството на Франция в Рим, за да изрази своите съболезнования и подкрепа след кървавото нападение срещу журналисти в „Шарли ебдо“ в Париж.

С пристигането си в посолството Ренци заяви: „Ние всички сме французи. Посочвайки Франция като символ на свободата, той подчерта на френски: „Ние всички сме французи защото считаме, че свободата е единственият смисъл на съществуване на Европа и европейските граждани“. „Цяла Европа трябва да изпрати единно и много силно послание към екстремистите. Борбата за свободата е най-важната кауза днес“, каза той пак на френски.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио поиска минута мълчание в памет на жертвите на кървавото нападение в Париж. Той остро осъди отвратителната терористична атака срещу свободата на словото и пресата. „Тази отвратителна терористична атака е насочена съм самата същност на едно свободно общество. Това е атака срещу свободата на словото, срещу ценностите, които са ни скъпи и които сме готови да защитаваме“, подчерта Де Блазио.

Кралица Елизабет Втора изпрати своите най-искрени съболезнования към ранените и семействата на жертвите на атаката.

В рядка за британския монарх реакция на международно събитие, кралицата и нейният съпруг изпратиха послание до президента на Франция, в което казват, че всичките им мисли и молитви са за жертвите и близките им.

Иран осъди атентата срещу „Шарли ебдо“, заявявайки, че „всеки терористичен акт срещу невинни е чужд на идеята и внушенията на исляма“.

„Подобни действия са продължение на вълна от безпрецедентен радикализъм и психическо и физическо насилие, които са се разпространили по света през последните десет години“, заяви говорителката на иранското външно министерство, Марзие Афхам, цитирана от агенция „Ирна“. Тя обаче припомни, че тези актове са предизвикани и от лошите политики и двойния аршин спрямо насилието и екстремизма“.

Катар също твърдо осъди атаката срещу френските журналисти в сатиричното издание „Шарли ебдо“, заявявайки, че тя „противоречи на всички морални и човешки ценности“.“Такива актове на насилие срещу невъоръжени цивилни противоречат на всички принципи и всички морални и човешки ценности“, заяви катарският министър на външните работи в комюнике.

„Заставам до списание „Шарли ебдо“, защото всички трябва да защитим изкуството на сатирата, което винаги е било сила за свободата и против тиранията, безчестието и глупостта“.

Това написа в собствения си профил във Фейсбук писателят Салман Рушди по повод терористичното нападение срещу редакцията на френското издание.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск осъди остро „ужасната атака“ срещу френското седмично сатирично издание „Шарли ебдо“, при която загинаха 12 души, каза неговият говорител Федерико Ломбарди.

Той добави, че папата се противопоставя по всякакъв начин на омразата и на всички форми на физическо или морално насилие, с които се унищожава човешки живот или се накърнява човешкото достойнство. Отнемането на човешки живот, каквато и да е мотивацията за това, е ужасно, никога не е оправдано – животът и достойнството на всеки трябва да бъдат гарантирани“, каза още папата.

редставители на различни религии във Франция единодушно осъдиха кървавото нападение срещу сатиричното издание „Шарли ебдо“, при което бяха убити 12 души, а 11 – ранени.

От името на представителите на всички вероизповедания във Франция – католици, протестанти, православни, юдеи, будисти и мюсюлмани, приети от президента Франсоа Оланд, председателят на протестантската федерация във Франция Франсоа Клавероли осъди „отвратителното деяние“ и изрази чувството на възмущение. „Ние никога няма да оставим хората да бъдат така подло убивани без да реагираме“, каза той.

Клавероли заяви още, че представителите на различните вероизповедания ще се съберат по-късно днес заедно, за да направят предложение, но не уточни неговия характер. „Този атентат е удар срещу цялата мюсюлманска общност“, каза от своя страна председателят на Френския комитет за мюсюлманска религия Далил Бубакьор. „Този атентат не изглежда да е извършен в името на исляма. Напротив – той е удар срещу всички мюсюлмани“, каза той.

Предвидената от отдавна традиционна церемония по размяна на добри пожелания по случай новата година между представителите на различните вероизповедания и френския президент, прие особен характер, часове след кървавия атентат в редакцията на „Шарли ебдо“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Светът осъди кървавото нападение в Париж