shareit

Страсбург: Медиите носят отговорност за хейтърски коментари

| от chronicle.bg |

Медиите да носят отговорност за хейтърските коментари на под статиите си, постанови съдът в Страсбург.

Решенията на Европейският съд по правата на човека важат за всички страни членки, включително и за България, но нямат задължителен характер.

Дебатите по темата започнаха още през 2013 година, когато решението беше взето, но доведе до бурни реакции и обжалване. Тази седмица официално Страсбург потвърди отсъждането си и за агресивен коментар отговорност носи не само този, който го е написал, но и медиата, която е позволила публикуването му във форума си.

Повод за решението на съда стана история от 2006 година, когато новинарския портал „Делфи“ в Естония публикува статия, под която бяха публикувани 185 коментара, 20 от които – особено обидни за лице, за което се отнася статията. В текста става дума за неосъществен проект за строителството на мост, който да свързва континенталната част на страната с един остров. Собственикът на компанията Вячеслав Лийдо забелязва обидните коментари шест седмици след публикуването на статията и праща писмо до „Делфи“, които трият всички груби коментари в рамките на деня. Въпреки това Лийдо не се успокоява и съди сайта за клевета и печели делото.

„Делфи“ се обръща към Европейския съд по правата на човека и изтъква множество аргументи в своя защита, които съдът отхвърля.

Според съда дори и коментарите да са били премахнати след оплаквания на засегнати, сайтът може да бъде държан отговорен, защото трябва да е очаквал подобно отношение. Мнозина определят решението като форма на ограничаване на свободата на словото.

 
 
Коментарите са изключени за Страсбург: Медиите носят отговорност за хейтърски коментари