Стивън Кинг в сериал? Да, благодаря!

| от |

Най-важното, което трябва да знаете за един от най-чаканите сериали тази година, е името на Стивън Кинг.

Датата, на която тръгва, е 15 февруари, мястото е онлайн платформата Hulu, а сериалът е „11.22.1963“. Главната роля е поверена на Джеймс Франко, като актьорът продуцира шоуто.

От 1974-а, когато пуска първия си роман „Кери“, Кинг неведнъж е доказвал, че е майстор на откачения трилър и паранормалната литература. За разлика от повечето продуктивни писатели, неговите неща сякаш не се похабяват. Почти всеки роман на Стивън Кинг, който хванете, е плашещо удоволствие, примесено с прекрасно изградена фабула, особено ако сте почитатели на жанра. До този момент аферата на писателя с телевизията е кратка, но по-скоро успешна. През 1991-а той пише сериала Golden Years, който има само един сезон и не е най-доброто правено от него, три години по-късно Кинг продава правата на постапокалиптичния си роман The Stand или „Сблъсъкът“, който се превръща в минисериал с Гари Синийз в главната роля и носи на създателите си две награди „Еми“. Следват доста по-неуспешните „Ланголиерите“ и дори „Сиянието“, което не може да се пребори по никакъв начин с великолепния филм базиран на романа. Сериалът съответно е отнесен някъде из дебрите на посредствената телевизия.

След няколко години пауза и доста филми базирани на романите на продуктивния писател, който не спира да пише междувременно, идва началото на новото хилядолетие. Тогава излизат два сериала по Кинг – Rose Red, базиран на роман и „Болница „Кралството“ – психосоматично шоу, което Кинг пише и измисля сам, а за компания в създаването му кани Ларс фон Триер. В този ред на мисли, ако сте почитатели на един от двамата, „Кралството“ ще ви е най-малкото изключително любопитен проект. Следват още две телевизионни афери, базирани на кратките новели на Кинг. Последният и може би най-популярен в момента, се оказва сериалът „Под купола“ или Under the Dome, който направи два сезона изхождайки от кратка новела на своя създател.

„11.22.1963“ обаче е друга бира. Сериалът носи полъха на модерната телевизия, с която зрителят напоследък лесно взе да свиква и обещава да е много различен от това, което сме виждали от Стивън Кинг в последните години, особено след бозавата повторна адаптация на „Кери“.

„11.22.1963“ е един от последните романи на Кинг, който излиза през 2011 година и според много критици е сигурно и най-успешният му в последните години.

Романът проследява събитията, около злополучния 22 ноември 1963 година, когато по време на посещение в Далас в щата Тексас, президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди е застрелян в главата от Лий Харви Осуалд. Моментът с убийството на младия президент се смята за една от повратните точки в американската история. Кинг поглежда към този важен момент от най-добрата гледна точка – тази на отминалото време и събитията, които са последвали. В романа си авторът проследява случката през погледа на гимназиален учител, който успява да се върне назад във времето и е решен да предотврати убийството.

Романът предизвиква фурор. Освен с извратен и заплетен сюжет, той предлага на своите читатели и алтернативен финал. Затова не е чудно, когато година по-късно е купен за адаптация на малък екран. Един дебел, заплетен и добре написан роман на Стивън Кинг наистина заслужава да получи своите 10 часа прилична телевизия.

Сниман на част от реалните места, на които са се случили събитията в онази 1963 година, шоуто звучи и изгледжа, съдейки по първия трейлър, който излезе наскоро, като едно от нещата, които са задължителни за гледане. Независимо дали сте почитатели на Кинг или не.

Джеймс Франко е в главната роля, тъй като решава да продуцира сериала и съответно иска да изиграе и основния персонаж. Някои критици вече твърдят, че това може да е продукцията, която да му донесе някоя награда, макар самият Франко да не изглежда като човек, за когото тези неща са важни. Освен това е първата му афера с добрата телевизия, откакто го гледахме в The Mindy Project и документално-забавната поредица Making a Scene with James Franco. Крис Купър, Джош Дюамел и Сара Гадън му правят компания.

Първият трейлър на сериала може да видите тук, в галерията горе пък ви очакват кадри от сериала. Стартът е на 15.02.2016 година. Датата на премиерата, по пример на заглавието на шоуто, не е случайна. Тази година тогава се пада ежегоният „Ден на президента“, който в Америка винаги се отбелязва на третия понеделник на февруари.

 
 
Коментарите са изключени за Стивън Кинг в сериал? Да, благодаря!