shareit

Старопланински възвишения

| от Дарио Диониси |

Стара планина, най-ветровитото място в България, е планина, която предоставя комбинация от невероятни природни пейзажи и значителни исторически монументи за България. Самото пътуване, което имах в тази част на страната ни, бе изключително благоприятно от гледна точка на време и преживявания. Приключението се разви в един слънчев ноемврийски ден с моите колеги блогъри от Shаpe of style и HealthyInspiration by Joanna.

Stara_planina

За мен това пътуване беше вдъхновение да преоткрия себе си, заобиколен от спиращи дъха панорами и да прочистя ума си от паразитните мисли, които се въртят в градското ми ежедневие.

Arkata-na-svobodata-az

Местата, за които днес ще разказвам, са много различни едно от друго, но носят една и съща символика- СВОБОДАТА! Нещото, за което нашите прадеди са се борили с цената на живота си и са написали историята на нацията ни. Затова съм щастлив, когато посетя отдалечени монументи, които предават почит към многобройните безимени герои, които са платили най-скъпата цена, за да можем да се наричаме днес българи (е, в моя случай може би знаете, че е малко по-сложно и в себе си нося не само българското, но и част от Италия, но това са малки подробности).

Арка на свободата
Признавам си и аз не знаех, че това място съществува, затова съм щастлив да пътувам постоянно, защото откривам такива интересни находки. Като всяка държава, имала богата история, е съвсем логично и да има арка на победата, свободата, мира и прочие, но в повечето случаи те се намират в големи градове (в Италия пример е Милано). Ние, за да се отличим, сме я поставили на скромните 1595 м височина на връх Горалтепе.

Screen-Shot-2017-12-21-at-20.08.44-2

Самата постройка е в соц стил, което е разбираемо, след като е била построена на 9 август през 1980 година. Тя е дедикирана на загиналите през Освобождението на България. По самата структура може да забележим изобразени бунтовници от различни епохи, както и руски войници. Те са били посрещани символично с хляб и сол от жени в български народни носии, съответно през 1878 и 1944г.

Arkata-na-svobodata

Двете значителни години са изобразени от различни страни на монумента, който е висок впечатляващите 35 метра. 1878 година е от северната страна на арката, символизираща Освобождението на България. От южната страна се намира 1944 година, когато се е случил държавният преврат – Деветосептемврийският преврат.

Мястото изпълва съзнанието с много мисли относно историята ни и всичко това е придружено със свежия вятър на Стара планина и панорамите на юг към Рила, Родопи и Средна гора, на север към Троян и Бели Осъм, а на изток и запад може да се видят другите върхове на планината, включително и първенеца Ботев.

Цялото преживяване ми напомня на едно от стихотворенията на Иван Вазов, което ще си позволя да цитирам тук:

Хубава е много Стара планина:

лете стада, буки нея веселят,

зиме сняг облича нейни рамена,

пролет при крака й шипъци цъфтят.

Полезна информация:
Арката на свободата се намира в непосредствена близост до Троянски проход;
Разполага с удобен и малък паркинг;
Както споменах мястото се намира на 1595 м надморска височина;
Намира се на 146 км от София през автомагистрала „Тракия“;
Мястото е изключително приятно и е добър избор за еднодневно бягство от града;
Имайте предвид, че не по всяко време от годината може да го посетите, поради екстремните зимни условия на тази височина;

Паметник на свободата- Шипка
Каквото и да напиша за това място няма да има думи, които да опишат емоцията, която се изпитва при изкачването на 894 стъпала. Не успяхме да посетим самия музей в самата постройка, но със сигурност уловихме залеза, който за мен е по-специален, като преживяване.

Shipka-2

Както споменах в самото начало на публикацията, тематиката е свобода. Паметникът Шипка е най-върховният символ на българската свобода, затова е изключително величествено усещането да го посетиш. Историческите събития тук са познати на всеки, но да си направим един бърз преговор.

Shipka-11

Целта на паметника е да увековечи подвига на падналите за свободата на България по време на Руско-турската освободителна война през 1877 година, което е довела до освобождението на страната ни.

Самият монумент е висок 31,50 метра и се намира на 1523 метра надморска височина, а над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м. Той е завършен през 1930 година и е тържествено открит през 1934 година. При самото изкачване на стъпалата към върха може да се видят изобразени сценарии от сражението срещу османците, от които ни побиват тръпки, но в същото време ни вдъхват гордост и почит към борците за свобода!

Shipka-10

Това са само част от местата, увековечили историята на нашата държава. След половин век под османско владичество, трябва да ценим повече свободата си и това, което предците ни са направили, за да съществуваме като самостоятелна държава. Искам да завърша публикацията с един любим цитат за свободата.

„За живот и свобода е достоен само този, който всеки ден влиза в бой за тях.“ – Волфганг фон Гьоте

Shipka-1

 
 
Коментарите са изключени за Старопланински възвишения

Повече информация Виж всички