shareit

Спрете витамините, ще ви разболеят

| от chronicle.bg |

Познанията ни за ефектите от приема на витамини се променят всеки ден. Ново изследване за ефекта на витамин D опровергава досегашните. Според него допълнителният прием на витамина не само че не намалява риска от сърдечносъдови болести, но може и да го увеличи.

Препоръчителната дневна доза на витамин D в повечето страни е между 800 и 1000 единици на ден. Това означава между 24 000 и 30 000 единици месечно. Изследване сред контролирана група разкрива, че приемът на между 40 000 и 60 000 единици месечно е опасен.

Друго изследване – сред 2000 австралийци – показва, че високите нива на витамин D не само не помагат за заздравяването на костите, а точно обратното. Участвалите в изследването, които са приемали оптимални дози (според специалисти) витамин D, имат между 20% и 30% повече фрактури или падания в сравнение с тези, които са приемали минимални дози.

И това не е нито първото подобно изследване, нито първият витамин, за който излизат подобни данни. Резултатите от друго изследване показват, че допълнителният прием на витамин E и селен всъщност може да доведе до рак на простата при някои мъже.

Досега се смяташе, че тъй като са витамини, няма как да се прекали с тях. Някои звезди дори ходят в специални клиники, където им включват системи с коктейл от витамини, който веднага да се влее във вените им.

Анализ, който разглежда резултатите от 27 различни изследвания сред половин милион души, заключва, че тези коктейли от витамини не само са огромно пилеене на пари, но и много рядко намаляват риска от сърдечни заболявания или рак.

Това е поредното доказателство за провала на фармацевтичните компании да изготвят универсален коктейл от витамини, който да помага по един и същи начин на всеки. Подобно на диетите – към всеки отделен организъм трябва да се подхожда индивидуално.

А най-добрият начин да се пазим от болестите е да си набавяме витамините по нормалния начин – чрез храната. А колкото до витамин D – излизайки на слънце.

 
 
Коментарите са изключени за Спрете витамините, ще ви разболеят