shareit

Спортни хроники: Да се сбиеш с Шиърър, да спретнеш оргия и да влезеш в затвора: Кийт Гилеспи го може

| от |

Феновете на английския футбол от края на 90-те и началото на 2000-те сигурно помнят Кийт Гилеспи и неговите пробиви по крилото, но може и да не помнят премеждията извън терена на този култов за Висшата лига характер. Бившият северноирландски национал има доста какво да разкаже и е видял почти всичко в живота, но футболът не присъства много-много в разказите му.

Други са основните теми в тях – залаганията, фалитът, алкохолът, сексът, боят и… испанският затвор.

„Ясно е, че с минало като моето, съм преживял всичко. Мога да помогна на младите футболисти, знам какво и как трябва да правят и какво – не“, каза Гилеспи при откриването на своята футболна агенция на име „OneTwo”. „Искам да използвам моите преживявания, за да напътствам младите момчета. Аз нямах това предимство, а щеше да е хубаво, ако имаше някой до мен, който вече беше направил тези грешки и ме беше отклонил от пътя, по който бях тръгнал“.

Не че Кийт Гилеспи съжалява за нещо. Напротив, приема с безгрижие премеждията в живота си и фалита си от 2010-а, когато изчисли, че е пръснал 7-8 млн. паунда заради пристрастеността си към хазарта.

Северноирландецът беше част от прочутия Клас 1992 на Манчестър Юнайтед и се разписа още в дебюта си за тима, преди да премине в Нюкасъл на 19 години през 1995 г. – като част от рекордния за тогава трансфер, отвел Анди Коул на „Олд Трафорд“.

В Нюкасъл Гилеспи прекара 4 г. и след 147 мача и 14 гола казва, че това без съмнение са били най-щастливите дни в кариерата му.

За националния отбор на Северна Ирландия фланговият футболист изигра 86 срещи, докато в клубния футбол смени доста отбори след напускането на Нюкасъл, включително Блекбърн, Лестър, Шефийлд Юнайтед и др.

Но всичко, припечелено от футбола, е било пропиляно. Гилеспи си спомня как като играч на Нюкасъл веднъж загубил 47 000 паунда за ден – един ден, който той нарича „черния петък“. Два дни по-рано пренесъл пристрастяването си към хазарта и на терена по време на двубой срещу Стоук.

„Спечелих 3500 паунда на коне, залагайки по телефона от хотела на отбора преди мача. След това сложих 500 паунда на първи гол на Питър Биърдсли, а другите ми залози бяха комбинации – пак от негов първи гол, но с точен резултат 2:0, 2:1, 3:0 и 3:1 за нас. Питър вкара рано и водехме с 3:0 по-малко от 15 минути преди края, когато Дарън Пийкок, който не забравяйте, че беше защитник, се включи напред и я вкара в горния ъгъл. Това ми струваше 52 000! Целият отбор отиде да празнува с него, а аз тръгнах към нашата половина. Вървейки натам, открих какво е презимето на Дарън – Дарън Шибания Пийкок.“

Изведнъж обаче тонът на Гилеспи става сериозен: „Хазартът е проблем във футбола и винаги ще бъде. Ситуацията е тежка. Сега всичко е толкова достъпно. Когато ние залагахме, можехме да загубим само това, което беше в джобовете ни, защото го давахме на букмейкърите. Всъщност причината за моето сгромолясване бяха телефонните залагания. Но сега дори не трябва да говорите с някого. Всичко опира до един клик с пръста. Трябва да се вземат мерки. Хазартът е една от областите, в които наистина се надявам да помогна.

Никога не съм имал проблем с алкохола и никога не съм държал пиене вкъщи. Винаги е било навън с познати. И това би бил моят съвет към младите играчи – ясно е, че сте хора, но го правете умерено и когато ситуацията позволява.“

Е, в разгара на футболния сезон през 1997 г. явно Кийт е сметнал ситуацията за подходяща за пътуване до Дъблин и запой. Тогава двамата с легендарния нападател на Нюкасъл Алън Шиърър тотално потъпкали всякакви препоръки за умерена консумация.

gettyimages-834901592-594x594

„Бяхме на една голяма маса, на която играехме разни игри с пиене и аз губех. В един момент хвърлих няколко прибора, а Алън ми каза да ги вдигна. Отвърнах: „Майната ти, излизай“. Вървях пред него и си мислех: „Нямам никакъв шанс, просто трябва да нанеса първия удар“. Мислех, че не съм го уцелил, но Алън твърди, че всъщност съм го закачил. Не успях да направя нещо повече, защото ме удари отстрани и паднах върху една саксия.

Момчетата излязоха навън, всичко около нас беше в кръв. Следващото нещо, което помня, е как се будя в болницата. Роб Лий казал на Стив Хауи да измисли нещо и да оправи нещата, защото Алън все пак беше капитан на Англия.

Стив се върна в хотела и каза на Роб, че всичко е наред и че е излъгал полицията, че съм бил жертва на шофьор, който ме е ударил с колата си и е избягал. Сигурно още търсят престъпника“, разказва със смях Гилеспи.

„На следващия ден Алън беше първият пред вратата ми и много се смяхме на пияната си история. Макар че призна, че в един момент е бил притеснен да не го обвинят в опит за убийство.“

Това обаче не е най-пикантната случка, която Гилеспи може да сподели. „Навремето в Нюкасъл срещнах две момичета и ги качих в таксито да ги закарам. Едната ме покани у тях. Бяхме на горния етаж и изведнъж чух, че долу се влиза. Изтичах през коридора в другата спалня. Скочих в леглото и се престорих, че съм заспал мъртвопиян.

Помня как лампата светна и видях приятеля на момичето, изправен пред мен. Той ме погледна и каза: „По дяволите, това е Кийт Гилеспи. Гаджето ми ли чукаше?“ Започнахме да си разменяме удари като в Дивия запад. Успях някак да стигна до стълбите и да избягам. Винаги съм притежавал едно безспорно качество – бързина“.

Да, историите на Гилеспи си ги бива, но той има и нещо още по-шокиращо: пребиваване в испански затвор заедно със съотборниците си от Лестър Пол Диков и Франк Синклер.

Тримата бяха обвинени в изнасилване от три жени. Обвинението в крайна сметка беше свалено и беше доказано, че жените са целели финансова изгода.

„Тази случка ме направи по-силен човек. Пол, Франк и аз бяхме в една килия с триетажни легла. Те бяха много притеснени и по цяла нощ не мигваха, размишляваха какво ще се случи, ако никой не ни повярва. Ситуацията, в която се намирахме, беше страшна. Но ние бяхме напълно невинни и аз просто се доверих на съдебната система. Всичко завърши благополучно, макар че не бих го пожелал като преживяване и на най-големия си враг“.

Днес бившият футболист признава, че понякога все още залага. Но става въпрос за суми от порядъка на 20 паунда, когато се забавлява с приятели. Научил ли си е най-сетне урока този неподражаем футболен персонаж?

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Да се сбиеш с Шиърър, да спретнеш оргия и да влезеш в затвора: Кийт Гилеспи го може

Повече информация Виж всички