shareit

Специфичният чар на „Дочуто в София“

| от |

В последните месеци неусетно една фейсбук група превзе целия поток от новини. В нея хора споделят забавни неща, които са чули около себе си по улиците в София. Тези „воайорски“ публикации водят след себе си споделяния, лайкове, дискусии и най-често – усмивки.

„Дочуто в София“ се появява като идея на Станимир Калчев – музикант, бакалавър по философия и преподавател, който обича да си създава странни „хобита“. Едно от тях включва да си записва в телефона дочути наоколо разговори. Започва преди година-две. В повечето случаи просто се разхожда в София и запазва в телефона си любопитни изказвания на хората наоколо.

„Интересно е, защото, когато се разминеш с някого, имаш време да чуеш точно едно изречение и след това останалото изчезва“, казва Станимир. Още пази папката на телефона си, в която си е записвал всички любопитни дочути разговори. Самият той има два любими. Първият е чут на ескалаторите на метростанция „Васил Левски“, когато две момичета се разминават – едното слиза надолу, а другото се качва. Първото пита второто:

– Кво става?
– Отивам на немски.
– Аз пък отивам в Перу.

Другото му любимо „дочуто“ изказване е реплика на жена към приятелка: „Бензинови резачки съм намерила три!“

„Идеята в началото беше много по-различна от това, което е „Дочуто…“ в момента – основното и най-забавното за мен тогава беше, че изказванията са извадени от контекст (със сигурност не казвам, че това е нещо лошо, точно обратното).

Лавинообразна реакция

Групата „Дочуто в София“ се появява много, след като Станимир е започнал странното си занимание. Негов приятел му показва, че има различни групи от този тип и му предлага да направи и такава, посветена на дочутите истории. Тогава Станимир Калчев няма идея, че интересът към записване на любопитните фрази би бил толкова голям.

„Дори много добре си спомням как, като създавах групата и канех първите хора в нея, ме беше някак леко „срам”, защото си мислех, че идеята е твърде налудничава и хората няма да се обвържат с нея“, казва Станимир. Шегува се, че сигурно софиянци са предразположени към налудничави неща.

Към момента с групата се занимават само двама души, които трудно успяват да се справят с огромния интерес. В „Дочуто“ към днешна дата членуват над 12 800 души. Напоследък често се налага да бъдат изтривани неуместни публикации, защото заради непрекъснатото нарастване на броя на хората, се увеличава и броят на неподходящите постове. „Трябва да се търси границата между прекомерния контрол и пълната му липса, защото нито е добре да се трие почти всичко, нито пък е добре да се позволи групата да се превърне в зона за смет, в която попада всичко от интернет. Дочуто си има специфичен чар, който се опитваме да запазим“, казва Станимир.

„Дочуто в…“

Групата се сдоби с реплики от различни градове. Така се появиха и групи като „Дочуто в Бургас“, „Дочуто в Пловдив“, „Дочуто във Велико Търново, „Дочуто във Видин“

Според Станимир това се дължи на факта, че хората са много привързани към местата, където живеят, дори и да не са родени там, а подобни страници дават възможност за специфична изява, която да обвързва много хора. „Аз не се сещам за друго подобно място в интернет, където всичко се създава и се акумулира от активността на участниците. Целият „контент” е изцяло от хората в групата“, казва Станимир.

Той самият не се притеснява, ако някой „дочуе“ негов разговор в София. „Просто бих изтрил поста и бих блокирал автора“, шегува се Станимир. Реално обаче би се забавлявал да види своя „дочута“ реплика в групата.

Най-забавните публикации от „Дочуто в София“ можете да прочетете тук.

 
 
Коментарите са изключени за Специфичният чар на „Дочуто в София“