shareit

Спасителен енергомост между Крим и Русия

| от chronicle.bg |

Отрязаният преди 10 дни от украинската електрическата мрежа Крим се надява до 20 декември да получи ток от Русия чрез енергомост по дъното на Керченския проток, за който е възложена поръчка на китайска компания. Украински медии съобщават, че кабелът ще бъде положен от фирмата „Шанхай фаундейшъ н енджиниъринг груп“, която ще използва специализирания за такива работи кораб „Чжан Чжи 3001“.

Руският в. „Комерсант“ също писа, че има сделка с китайци за 5 млрд. рубли (70,7 млн. евро), но назова друга компания-победител – „Чжансу Хентон“.

Украйна смята, че влезлият в кримското пристанище Керч китайски кораб е нарушил международните санкции срещу Русия. Вестник „Украинска правда“ писа, че е заведено наказателно дело за „нарушаване на реда за влизане във временно окупирана територия“.

1,6 млн. жители на Кримския полуостров останаха без ток през нощта на 22 ноември, след като украински националисти взривиха стълбове на четирите далекопровода, които доставяха електричество от Украйна. След това саботьорите организираха дежурства, за да не допуснат ремонтни работници да възстановят енергийните връзки.

Руският министър на енергетиката Александър Новак вчера посети Крим и заяви, че енергийната система на Русия е готова да предостави 418 мгвт. мощности от Краснодарския край за нуждите на полуострова. Когато бъде прокаран подводният кабел, Крим ще стане на 20 декември частично независим енергийно от Украйна. Пълното му отделяне ще бъде възможно след прокарването на втори кабел.

В момента енергосистемата на Крим работи в автономен режим, но вътрешните резерви стигат само за половината от потребностите на полуострова.

 
 
Коментарите са изключени за Спасителен енергомост между Крим и Русия