Сорт какао, богато на полифеноли и антиоксиданти, предотвратява дегенеративни заболявания. Изпитания в болницата „Маунт Синай” в Ню Йорк показват, че какаото сорт Лавадо не позволява натрупване на белтък в мозъка и увреждане на нервни клетки. А именно това води до развитието на дегенеративни заболявания в мозъка, пише The Daily Mail, цитиран от агенция Фокус.
Учените са тествали свойствата на екстракти от други сортове какао, но най-добро се оказало именно Лавадо. Учените предполагат, че на базата на какаото може да бъде създадено ново мощно средство срещи заболявания на мозъка, което да има и противовъзпалителни свойства.
Освен това експертите смята, че това ще стане по-евтина и безопасна терапия, подходяща за лечение на болестта на Алцхаймер в ранен стадий.