Сноудън разчита, че ще получи за още година убежище в Русия

| от |

Бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън разчита, че ще вземе разрешение за временно убежище в Русия за още една година, съобщи агенция Reuters.

0,,17388466_303,00

Информацията е обявена от неговия адвокат Джеслин Редек (Jesselyn Radack). Тя е добавила, че с текущото миналогодишно разрешение от властите, Сноудън все още може да се намира в Русия до края на месец юни, но все пак перспективите за удължаване са много добри.

„Разбира се, той скучае за родната си Америка и би бил радостен да се завърне в къщи. Но, засега ние не виждаме такава възможност за него“- заявила е Редек. Също така, адвокат Редек е отбелязала, че: “ До ден днешен, юрисдикцията на САЩ не е снела обвиненията за разгласяване на държавна тайна срещу господин Сноудън и е нейния клиент няма намерение да се завърне в родината си, където веднага ще бъде съден за шпионаж“.

Самият бивш сътрудник на спецслужбите се изказа във видео съобщение пред гостите на специална церемония във Вашингтонския Национален Клуб на Печата. В частност, г-н Сноудън е заявил в него, че:

„Законодателството на САЩ не обезпечава необходимата защита на тези хора, които се стремят да съобщят на общественоста каквато и да е информация, която се отнася или би засегнала дълбоко интересите на управляващите власти. Сега надеждата ми се осланя само върху Конгреса, който единствено може да промени сегашните закони и през същото това време да обезпечи защитата на всички тези хора, които са се оказали в подобна ситуация като моята. Едва тогава, когато следващия американец разкрие на широката общественост някаква секретна информация, ще може да отиде в съда вместо на аерогарата.“ – подчертал е Сноудън.

Миналото лято, Сноудън се е свързал с известния адвокат Плато Качерис (Plato Cacheris) с молба да му помогне чрез посредничество за сключване на сделка с властите на САЩ. Такова споразумение би му позволило да се върне в къщи, но до днес, след включването на известния адвокат до подобно договаряне между Белия Дом и бившия сътрудник на секретните агенции – не се е стигнало.

 
 
Коментарите са изключени за Сноудън разчита, че ще получи за още година убежище в Русия