shareit

Снежна буря остави 70 000 без ток в САЩ, отмениха над 6000 полета

| от chronicle.bg по БТА |

Над 70 000 души в САЩ останаха без електричество заради силен снеговалеж, който обхвана вчера редица източни райони на страната, предаде БТА.

Спиране на електричеството имаше основно в щатите Северна и Южна Каролина, Кентъки и Западна Вирджиния.

Снежната буря предизвика множество катастрофи и километрични задръствания по пътищата в щатите Вирджиния, Северна Каролина, Кентъки, Тенеси и Арканзас. При произшествията загинаха 10 души.

Бурята, която бе наречена Джонас, се очаква да се разрази днес и утре основно в щатите по източното крайбрежие. Извънредно положение заради лошото време въведоха губернаторите на щатите Вашингтон, Мериленд, Пенсилвания, Джорджия и Кентъки, както и кметът на Вашингтон.

Обилните снеговалежи и силните ветрове може „да създадат животозастрашаващи условия“ в централната част на атлантическото крайбрежие в петък през нощта и в събота, предупреди метеорологичната служба на САЩ, цитирана от ДПА.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Боусър призова хората да се приберат от улиците до 15 часа и да изчакат докато снежната виелица премине, като подчерта, че приближава „историческа буря“.

Над 6000 полета през следващото денонощие бяха отменени в САЩ заради силните снеговалежи по атлантическото крайбрежие на страната.

По данни на синоптиците най-обилни снеговалежи се очакват в щатите Северна Каролина, Ню Йорк, Пенсилвания и окръг Колумбия в щата Вашингтон. Напълно са прекратени въздушните връзки в градовете Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк. Очаква се те да бъдат възстановени в неделя сутринта.

Представители на Националната метеорологична служба на САЩ публикуваха оценки, според които щетите от обилния снеговалеж, може да достигнат 1 млрд. долара.

 
 
Коментарите са изключени за Снежна буря остави 70 000 без ток в САЩ, отмениха над 6000 полета