shareit

Словесни престрелки между Иран и Саудитска Арабия

| от chronicle.bg |

Извършената в събота екзекуция на саудитския шиитския духовник Наим Бакер ан Нимр, обвинен, че седи зад антиправителствени протести, обтегна сериозно отношенията в Близкия изток и роди дипломатически престрелки между Иран и Саудитска Арабия.

„Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр Бакер ан Нимр“, заяви иранският върховен водач аятолах Али Хаменей.

„Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици“ казва в речта си Хаменей. В реч пред духовници той нарече екзекуцията „политическа грешка“ на саудитския режим.

От своя страна Судитска Арабия обвини „безсрамен“ Иран в спонсориране на тероризма и подкопаване на регионалната стабилност.

„Иранският режим е последният на света, който може да обвинява другите в подкрепяне на тероризма, имайки предвид това, че Иран е държава, спонсорираща тероризма, и е осъдена от Обединените нации и много държави“, казва говорител на външното министерство в изявление.

„Режимът в Иран няма срам, говорейки по въпросите на човешките права, дори след като е екзекутирало стотици иранци миналата година без ясни правни основания“, се казва в изявлението.

След като вътрешното министерство на Саудитска Арабия съобщи вчера, че е екзекутирало 47 души, сред които и шийтския духовник, правителството на САЩ предупреди управляващите в страната, в която има сунитско мнозинство, че с извършените екзекуции рискуват да изострят религиозното напрежение.

САЩ призоваха Рияд да уважава и защитава човешките права, съобщи говорителя на Държавния департамент Джон Кирби.

47 души бяха екзекутирани в 12 региона на монархията в събота. В четири региона екзекуциите са били извършени чрез разстрел, а в другите региони осъдените на смърт бяха обезглавени със сабя, съобщиха от вътрешното министерство на Саудитска Арабия.

Няколко правозащитни организации вече разпространиха доклади, с които алармираха, че броят на екзекуциите в монархията е нараснал, а броят на обезглавяванията е достигнал най-високото си ниво от 20 години насам.

 
 
Коментарите са изключени за Словесни престрелки между Иран и Саудитска Арабия