shareit

Скенер на мозъка на умиращия човек предполага, че животът наистина проблясва пред очите ни преди смъртта

| от |

Ново изследване разкрива какво се случва в мозъка на човек по време на последните моменти от живота му. Учените успяват да запишат мозъчните вълни на умиращ човек и стигат до извода, че той изглежда преминава през внезапен проблясък на спомени секунди преди и след като сърцето му спира да бие. Това първо по рода си проучване предполага, че, докато умираме, може да изпитваме поток от спомени.

В изследването, публикувано миналата седмица във Frontiers in Aging Neuroscience, лекарите правят мозъчни сканирания на 87-годишен канадски пациент с епилепсия. Екипът извършва тест, който открива електрическа активност в мозъка, наречен електроенцефалограма (ЕЕГ), за да научи повече за това, което се случва по време на припадъците му.

Възрастният мъж обаче получава неочакван сърдечен удар и почива по време на процедурата – в съответствие със статуса му „Да не се реанимира“, лекарите не опитват по-нататъшно лечение и мъжът скоро умира, съобщава Ед Кара за Gizmodo.

Тъй като ЕЕГ машината продължаваше да работи, лекарите успяват да надникнат в мозъчната му дейност точно по време на края на живота му. Такова сканиране никога преди не е било заснемано.

Chimp Brain in a jar

„Затова е толкова рядко – защото не можете да планирате такова нещо. Никой здрав човек няма да отиде и да си направи ЕЕГ, преди да умре, и нито един болен пациент няма да знаем кога ще умре, за да приготвим машината и да запишем сигналите на мозъка му“, казва авторът на изследването Аймал Земар, неврохирург от университета в Луисвил в Кентъки, пред Анна Медарис Милър от Insider.

За около 30 секунди преди и след като сърцето на мъжа спира да бие, сканирането показва повишена активност в части от мозъка, свързани с припомняне, медитация и сънуване. Различни видове невронни трептения, наричани още мозъчни вълни, участват в различни мозъчни функции. Изследователите записват както високочестотни гама трептения, така и по-бавни тета, делта, алфа и бета трептения.

Те казват, че са били особено заинтригувани от наличието на гама вълни, което предполага, че мозъкът на човека може да е възпроизвеждал спомени от целия му живот.

„Чрез генериране на трептения, участващи в извличането на спомени от паметта, мозъкът може да възпроизвежда сцени на важни житейски събития точно преди да умрем, подобно на тези, докладвани при преживявания близо до смъртта“, казва Земар в съобщение за пресата. И мозъчната активност на пациента не спира веднага, когато той е обявен за мъртъв. „Изненадващо, след като сърцето спира да изпомпва кръв към мозъка, тези трептения продължават“, казва той пред Insider. „Това беше изключително изненадващо за нас.“

Тъй като досега подобно явление е наблюдавано само в един случай, Земар и колегите му предупреждават да не се предполага, че такава мозъчна активност ще се наблюдава при всички хора след смъртта. Починалият пациент е имал епилепсия, която може да промени активността на гама вълните, според Хари Бейкър от Live Science.

Въпреки ограниченията в мащаба на проучването, резултатите надграждат над проучване от 2013 г. върху плъхове, което съобщава за подобен модел на мозъчна активност преди и след смъртта, което кара някои да спекулират, че припомнянето на спомени може да бъде универсално преживяване на умиращи бозайници.

„Като неврохирург понякога се справям със загуба. Неописуемо е трудно да се съобщи новината за смъртта на обезумели членове на семейството“, казва Земар в прессъобщение. „Нещо, което можем да научим от това изследване, е: въпреки че нашите близки са със затворени очи и са готови да ни оставят да си починем, мозъкът им може да преиграва някои от най-хубавите моменти, които са преживели в живота си.“

 
 
Коментарите са изключени за Скенер на мозъка на умиращия човек предполага, че животът наистина проблясва пред очите ни преди смъртта