shareit

Сирма планира IPO и последващо листване на БФБ-София

| от |

Най-големият български софтуерен разработчик – „Сирма Груп Холдинг“ АД (Сирма), прави нова решителна стъпка в развитието си. Компанията подготвя първично публично предлагане (IPO) и последваща регистрация на Българска фондова борса.

Утвърдена като регионален лидер в един от най-перспективните сектори в глобалната икономика, Сирма реши да даде възможност на по-широк кръг инвеститори да станат част от успеха на българска ИТ индустрия.

„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009, сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари. Имаме и много високотехнологични идеи и разработки, за които имаме пълното ноу-хау, и вярваме че успешно ще се реализират на световния пазар“, заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“ АД.

Сирма има над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens, както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ. Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на Би Би Си (BBC) за Световното първенство по футбол през 2010 и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012, а от края на миналата година клиент стават и Financial Times.

За целта на публичното предлагане на 04.12.2014г. Общото събрание на акционерите на „Сирма Груп Холдинг“ АД реши да предложи на потенциални инвеститори 16 млн. нови акции по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Емисионната цена ще бъде определена в диапазона от 1.20 лв. до 1.65лв. на акция, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите от 49 837 156 лева до 65 837 156 лева.

Мениджър на публично предлагане е водещият инвестиционен посредник „ЕЛАНА Трейдинг“, който изготви и проспекта за публично предлагане на емисията. Документът очаква одобрение на Комисията за финансов надзор (КФН).

Мирослав Стоянов, директор Инвестиционно банкиране в „ЕЛАНА Трейдинг“ сподели: „Многобройни са коментарите на местни и чуждестранни инвеститори за липсата на достатъчно добри компании на българската фондова борса, които да привлекат тяхното внимание. Считам, че Сирма, принадлежаща към един изключително перспективен отрасъл и доказала се с проекти на възможно най-високо ниво, е една такава компания. Тя може да даде началната искра за повишаването на активността на инвеститорската маса и завръщането на публичното предлагане като атрактивен начин за набиране на капитал за различни емитенти“.

За Сирма:

„Сирма Груп Холдинг“ АД е холдингова компания с над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма има експертиза и дългосрочни клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство и др. Холдингът е с доказан опит в създаването на нови бизнеси на знанието, а много от дъщерните компании са сред световните лидери в своите сегменти. Групата има и дългогодишни традиции в стартирането на нови иновативни бизнеси, а от скоро развива и собствен инкубатор за технологични стартъпи. Водещите компании от структурата са отличени с редица международни и национални награди – „Сирма Солюшънс“ АД е носител на Forbes Business Awards 2012 в категорията „Развитие на бизнеса“, а „Онтотекст“ АД получава наградите за Иновационно предприятие на 2014 в категорията „Иновационен визионер“ и награда от състезанието #NewsHack2014 на британската медийна група Би Би Си (BBC). „Сирма Мобайл“ АД е носител на престижната награда за мобилна сигурност SIMagine 2011, а „Сирма Бизнес Консултинг“ АД е отличавана двукратно за най-добър ИКТ работодател за 2014 и 2012г. Компанията за инженерен CAD/CAM софтуер EngView Systems Jsc е носител на наградата European Information Technology Prize .

 
 
Коментарите са изключени за Сирма планира IPO и последващо листване на БФБ-София