shareit

Швеция призна за прикрити сексуални посегателства

| от chronicle.bg |

Шведската полиция е укрила случаи за сексуални посегателства, стана ясно след нападенията над жени в Кьолн на Нова година. Според изданието „Дагенс нихетер“ по време на младежки музикален фестивал в Стокхолм миналта година, 38 жени и момичета са подали жалби за сексуални посегателства.

Полицията е задържала около 50-ина извършители, повечето от които – афганистантски имигранти. Информацията за това не е стигнала до медиите.

Шведското издание твърди, че полицията изобщо не е споменала за атаките в прессъобщения, докато те не са публикували детайли за тях и обвини властите, че са се провалили, като не са предупредили хората, че са възможни подобни посегателства.

Допълнително напрежение натрупва и фактът, че през 2014-та година, по време на същия летен фестивал, са се случили отново посегателства.

Според вестника, полицията се опитва да предотврати анти-имиграционните настроения в обществото, скривайки подобна информация.

Една от жертвите – 15-годишна тийнейджърка, разказва, че е била обграждана и тормозена по време на младежкия фестивал.

„В момента, в който излезеш от тълпата, те обграждат“, разказва момичето за „Дагенс нихетер“.

Стокхолмската полиция призна, че е било редно да разпространи повече информация.

„Трябваше определено да напишем и да кажем на хората за това“, заяви говорителят на стокхолмската полиция пред „Дагенс нихетер“, цитиран от местния информационен уебсайт The Local. „Защо не е станало, не знам“.

Шведският премиер Стефан Льовен заяви пред „Експресен“, че случилото се е двойно предателство спрямо младите жени, станали обект на сексуални нападения.

Случаят не е бил разследван по желания начин, а вторият въпрос е защо полицията не е информирала за тези проблеми, каза Льовен.

Полицията в Стокхолм отговори на обвиненията с думите, че в момента се разследва защо се е стигнало до покриването на тази информация.

До преди да се разчуят скандалите в Кьолн в началото на тази година, Германия и Швеция си спечелиха слава на най-гостоприемните страни към бежанците от Близкия изток и Афганистан. Неслучайно повечето от мигрантите, влизащи в ЕС се запътват именно към тези две държави.

 
 
Коментарите са изключени за Швеция призна за прикрити сексуални посегателства