Шоколадовата криза в отношенията на Италия и Франция

| от chronicle.bg |

„Шоколадов“ скандал избухна между Франция и Италия, след като френският министър на екологията Сеголен Роаял призова хората да спрат да ядат Nutella, тъй като в шоколада има палмово масло.

В телевизионно интервю в понеделник тя отбеляза, че палмовото масло допринася за обезлесяването на горите.

Роаял направи горчивия си коментар за сладкото изкушение, докато обясняваше важността на това да се засаждат дървета в борбата срещу глобалното затопляне. Тя посочи, че Nutella, която се произвежда от италианската компания Ferrero и е обожавана по целия свят, трябва да се прави с други съставки.

Резултатът беше яростна защита на любимия шоколад от страна на италианските политици.

Италианският министър на околната среда Лука Галети отвърна на „удара” с думите: „Сеголен Роаял се тревожи. Оставете италианските продукти намира. За вечеря тази вечер има…хляб и Nutella”.

Съпругата на италианския премиер Марио Ренци и дъщеря му се отдадоха на шоколадена дипломация, посещавайки щанда на Nutella на изложението в Милано в сряда.

Позицията на Роаял омекна под цялата тази шоколадова защита и помоли за „хиляди извинения” за спора с Nutella.


Роаял е права за това, че земеделците унищожават вечнозелени гори, за да създават палмови плантации, пише Huffington Post. Според доклад на ООН палмовите плантации са основната причина да се унищожават тропически гори в Малайзия, откъдето именно Ferrero добиват основната част от палмовото си масло.

От Ferrero отричат вина, като на сутринта след изказването на Роаял излязоха с позиция, в която се посочва, че компанията използва палмово масло само от устойчиви насаждения.

Франция и друг път е влизала в спорт с Nutella. През 2012 се опита да прокара закон, известен като „Поправката Nutella”, с който да наложи четворно по-високи данъци на палмовото масло. Освен това френските родители нямат право да кръщават децата си Nutella.

 
 
Коментарите са изключени за Шоколадовата криза в отношенията на Италия и Франция