shareit

Щайнмайер: Реформите са добра основа за привличането на инвестиции

| от |

Ние сме заинтересовани да запазим европейския мирен ред. Имаме общ интерес да работим за стабилността на ЕС, както и за развитието на нашите икономически отношения с ЕС.

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Ние се радваме, че 5000 германски фирми през изминалите години намериха пътя към България и тук намериха една обстановка, в която намират много добри работещи хора, с добро образование. Ние от своя страна в Германия имаме над 8000 български граждани, които работят и живеят там. Радвам се, че 7000 български студенти предпочетоха германски университети за своето образование, добави Щайнмайер.

Той каза, че всичко това говори, че взаимоотношенията между България и Германия стават все по-тесни. „Затова говорихме с премиера Борисов – да продължи да се увеличава броят на германските фирми, които да потърсят място тук в България за инвестиции“, подчерта германският външен министър и отново повтори, че тук работещите са високо образовани.

Друга причина, за да може това да е добра основа за привличането на инвестиции, е провеждане на реформи във вътрешната политика на страната, в съдебната система, да се преодолеят проблемите при обществените поръчки, така че сътрудничеството с Германия да се засили още повече. Икономическият обмен между нашите страни продължава да расте с всяка изминала година. Потенциалът още не е изчерпан, за това си струва да работим в тази насока. Надявам се всички тези шансове да бъдат увеличени с много голяма сила в България, допълни Щайнмайер.

Г-н премиер, това което правим, го правим в обстановка, която не е много лесна – имам предвид не само конфликта в Украйна, а и на източните краища на ЕС – на границата може би се чувства по-силно, отколкото в Европа. В размирни времена ние живеем – конфликтите в средния и близкия изток все още нерешените проблеми с вашите непосредствени съседи – гърците, конфликтът в Украйна, всичко това създава сериозна работа, която трябва да свършим. Затова благодаря за днешния разговор, обърна се Щайнмайер към Борисов. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Щайнмайер: Реформите са добра основа за привличането на инвестиции