shareit

Сеул готов да работи за прекратяване на конфронтацията с Пхенян

| от |

Сеул ще положи всички възможни усилия, за да се сложи край на враждебната конфронтация с Пхенян, заяви в петък южнокорейският премиер Чон Хон Вон, на фона на появилата се перспектива за първа в историята междукорейска среща на най-високо равнище.

В новогодишното си послание севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е готов да преговаря на най-високо равнище с представители на властите в Сеул през 2015 година.

„Правителството активно ще полага усилия за разрешаване на конфронтационните настроения и ще отвори вратите за диалог за междукорейски диалог и общ просперитет“, посочва Чон Хон Вон, цитиран от агенция Йонар.

Последните преговори на високо равнище между двете страни бяха проведени през февруари 2014 г. и доведоха до една от редките срещи на семействата,разделени от Корейската война. Допълнителни разговори бяха насрочени за октомври. Те обаче се провалиха, след като Пхенян обвини Сеул, че не е направил достатъчно да спре разпространяването с балони на листовки през границата против комунистическото управление.

Двете страни са технически във война от Корейския конфликт през 1950 г. – 1953 г., който приключи с примирие, но не и с мирен договор. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Сеул готов да работи за прекратяване на конфронтацията с Пхенян