shareit

Седем минути умерен джогинг намалява риска от инфаркт наполовина

| от |

Учени от университета в щата Айова установиха, че седем минути умерен джогинг могат да намалят наполовина риска от смърт от инфаркт, съобщават Ройтерс и в.“Дейли мейл“.

Специалистите проучили здравните досиета на 55 137 американци на възраст между 18 и 100 години. От анализите проличало, че хората, които тичат за здраве, са с 30 процента по-малък риск от смърт по каквито и да било здравни причини и с 45 процента по-нисък риск от инфаркт. Спортуващите живеели
средно с по 3 години по-дълго от водещите застоял живот. Учените проследили изследваната група в период от 15 години. За това време 3000 души починали, 1217 от които от инфаркт.

Бягането за здраве по-малко от 51 минути седмично, което прави около 7 минути на ден, при което се изминават по-малко от 10 километра, снижава с 45 процента риска от сърдечна смърт. Учените изтъкват, че липсата на време е едно от главните оправдания на хората, които загърбват джогинга. От тяхното проучване става видно, че само 10-ина минути спортуване на ден може значително да ни отдалечи от риска от инфаркт.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Седем минути умерен джогинг намалява риска от инфаркт наполовина