shareit

Съставянето на първо впечатление отнема една десета от секундата

| от |

Само една десета част от секундата е достатъчна, за да разберем що за човек имаме насреща си, твърдят британски психолози, цитирани от в. „Дейли експрес“. Първото впечатление се съставя на базата на външността – хората формират преценката си според характеристики като линия на челюстта, форма на устата и широчина на веждите. За миг мозъкът обработва тази информация и преценява дали човекът насреща е симпатичен и буди доверие или е агресивен и властен.

За целите на проучването специалисти от университета на Йорк са тествали доброволци, на които са били показани снимки на човешки лица с 1000 различни комбинации от 65 лицеви черти – от форма на носа до структура на скулите и лицево окосмяване. Участниците в теста е трябвало да посочат какви социални характеристики според тях изразяват лицата от снимките. Изследователите са установили, че доброволците бързо си
съставят социална преценка. Квадратната челюст например издава агресия и властен характер, кожата със загар – мъжественост, усмивката – достъпност, а очите се свързват с младежка външност, която на свой ред „говори“ за привлекателност. „Първото впечатление се формира изключително бързо“, казва психологът Том Хартли от изследователския екип.

Специалистът допълва, че първият поглед към лицето не само разкрива очевидни детайли като пол, възраст и емоционално състояние, но дава информация и за характера на човека.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Съставянето на първо впечатление отнема една десета от секундата

Повече информация Виж всички