shareit

Руски хакери пробиха сървърите на WADA

| от chronicle.bg |

Хакерска група публикува документи, които уличават Световната антидопингова агенция (WADA), че системно е разрешавала на редица американски спортни звезди да нарушават антидопинговите правила и да приемат забранени вещества.

„Здравейте, граждани на света… Ние сме за честна игра и чист спорт. Обявяваме старта на #OpOlympics. Ще ви разкажем как са спечелени олимпийските медали. Ние хакнахме базата данни на WADA и бяхме шокирани от това, което видяхме. Започваме с отбора на САЩ… Ще разкрием ексклузивна информация и за други национални олимпийски комитети по-късно“, се казва в съобщението на сайта на Fancy Bear.

„След подробно изследване на хакнатите данни, ние открихме, че дузини американски спортисти са дали положителни проби. Олимпийски медалисти от Рио редовно са използвали силни препарати, обосновани на удостоверение за одобрена терапевтична употреба. С други думи, те просто са имали лиценз за допинг. Това е друго доказателство, че WADA и Медицинската и Научната комисии на МОК са корумпирани и измамни“, се казва още в съобщението.

На сайта на хакерската група ( http://fancybear.net/ ) има линкове към документи, уличаващи WADA, че на доскорошната №1 в женския тенис Серена Уилямс през 2010, 2014 и 2015 г. било разрешено да използва забранените вещества оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон. Нейната по-голяма сестра – Винъс, пък през 2010, 2011, 2012 и 2013 г. е получила разрешение да приема безнаказано преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол. Диагнозите, заради които било жизнено необходимо спортистките да взимат въпросните препарати, не се съдържат в ADAMS.

Съобщава се също така, че американската гимнастичка Симон Байлс през 2016 г. е дала положителен допингтест за психостимуланта метилфенидат, но е избегнала дисквалификацията. На нея й е било разрешено да използва също амфетамин и декстроамфетамин през 2012, 2013 и 2014 г. На олимпиадата в Рио тя спечели четири златни медала. Дадени са и линкове към документите за Байлс.

Изнесени са документи и за баскетболистката Елън деле Донне, която през август също е дала положителен тест – за амфетамин. На нея пък през 2014-а е било разрешено да използва хидрокортизон и отново амфетамин.

Италианският вестник „Ла Република“, позовавайки се на свои източници, потвърждава голяма част от изнесените документи.
Международната федерация по тенис ITF потвърди, че е информирана от WADA за разбиването на антидопинговата база данни ADAMS. От световната федерация по гимнастика пък отказаха коментар за Симон Байлс.
От МОК също потвърдиха за хакерски пробив в системата за сигурност на WADA, но се въздържат от всякакъв кометар на изтеклите документи.

 
 
Коментарите са изключени за Руски хакери пробиха сървърите на WADA