shareit

Русия в траур, откриха черните кутии на разбилия се самолет

| от chronicle.bg |

В неделя в Русия е обявен ден на траур след катастрофата на руския пътнически самолет в Египет, при която загинаха 224-ма души, съобщава БТА.

„В деня на траур на цялата територия на страната националният флаг ще бъде спуснат наполовина. Препоръчва се на културните учреждения, телевизиите и радиата да отменят развлекателните събития и програми в деня на траур“, се казва в указ, подписан от президента Владимир Путин.

Това е най-тежката катастрофа не само в новата история на страната, но и в цялата история на руската авиация.

Спасителите са открили 175 тела на загинали на мястото на катастрофата, съобщава Al Ahram, като се позовава на източник от спасителните екипи.

Някои тела са открити на голямо разстояние от мястото на катастрофата. Всички открити останки са закарани на военното летище Кибрит, откъдето ще бъдат изпратени в Кайро, съобщава Агенция Фокус.

По последни данни, Министерството на извънредните ситуации на Русия е увеличило района на търсене на телата до 16 км от мястото на падането на самолета.

Самолетът на авиокомпания Kogalymavia, изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург, се разби в събота 23 минути след излитане, на 100 км южно от административния център на провинция Северен Синай Ел Ариш. Загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж.

Открити са и двете черни кутии на самолета.

Разшифроването им може би ще се извърши в Египет, въпросът още не е решен. Това каза днес ръководителят на агенцията за гражданска авиация на Русия Александър Нерадко, предаде ТАСС. Той допълни, че обикновено при такива случаи в разчитането на данните участват експерти от двете страни.

Записващите устройства са леко повредени, но не са били подложени на термично въздействие, съобщи руският министър на транспорта Максим Соколов. Той отбеляза, че неотдавна Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) е проверила системата, организацията на управлението и безопасността на полетите в Русия и е дала добра оценка.

Но ние, разбира се, ще направим съответните изводи, след като получим резултати от разследването на причините за катастрофата на самолета на Kogalymavia, подчерта министърът в интервю за руската телевизия Росия 24.

Тази сутрин руските министри на извънредните ситуации и на транспорта, както и шефът на агенцията за въздушен транспорт, които от вчера са в Кайро, заминаха за мястото на катастрофата. Там вече се намират повече от 80 руски специалисти с техника и оборудване, необходимо за работа на места, където е имало самолетна катастрофа.

Русия отхвърли твърденията на групировката „Ислямска държава“, че самолетът е свален от джихадисти със зенитна ракета. За мястото на катастрофата в Египет отпътува и руска следствена група.

Kogalymavia е компания за чартърни пътнически полети. Полетите се извършват най-вече от московското летище Домодедово.

 
 
Коментарите са изключени за Русия в траур, откриха черните кутии на разбилия се самолет