shareit

Русия подписа договор с Южна Осетия, Западът обезпокоен

| от |

Русия подписа договор с отцепилата се от Грузия област Южна Осетия, който Тбилиси осъди като стъпка към анексирането на областта от страна на Русия, а Западът подчерта, че този ход може да застраши регионалната сигурност и стабилност, съобщава „Ройтерс“.

Рамковият договор „за съюзнически отношения и интеграция“ беше подписан от руския президент Владимир Путин и южноосетинския лидер Леонид Тибилов.

Договорът, сключен за 25 години с възможност за подновяване за по 10 години, предвижда двете страни да създадат общо пространство на отбрана и сигурност, а също свободно движение през границата между Русия и Южна Осетия, интеграция на митническите служби, сътрудничество на органите на вътрешните работи и съгласувана външна политика, опростяване на процедурите за получаване на руско гражданство и социални придобивки, в това число пенсии.

Документът е базов за етапното установяване между Русия и Южна Осетия на по-тясно сътрудничество в социалната, икономическата и хуманитарната сфера, както и по въпросите на външната политика, отбраната и сигурността при запазване на държавния суверенитет на Южна Осетия.

Съгласно договора Русия ще се грижи за отбраната и сигурността на Южна Осетия, включително като охранява държавната й граница.

За изпълнението на договора Русия ще отдели 1 милиард рубли от бюджета за 2016 г., обяви президентът Путин след преговорите с Тибилов.

След 5-дневна война с Грузия през 2008 г. Русия призна Южна Осетия за независима държава, но за повечето страни тя остава част от Грузия. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Русия подписа договор с Южна Осетия, Западът обезпокоен