Какво бъдеще очаква розето?
Според директора на браншовата камара на винарите от Прованс, Франсоа Мио, растящият дял на розовите вина ще продължи и занапред.
„В началото смятахме, че розето е мода. Пет години по-късно решихме, че това се превръща в тенденция. Днес всички сме убедени, че става дума за явление, което ще продължи”.
Данните са красноречиви
В рамките на десет години, делът на розетата в общата консумация на вино във Франция е нараснал от 18,5% на над 30%. А всичко сочи, че тенденцията продължава в тази посока.
Франсоа Мило смята, че делът на розетата на френския пазар може да достигне 40-45%. Големи играчи като Castel например подтикват партньорите си в Лангедок да достигнат до 2020 г. съотношение от 40% за червените, 40% за розетата и 20% за белите вина.
Най-големият потенциал за розовите вина обаче трябва да се търси на външните пазари, убеден е Франсоа Мио. В световен мащаб розетата представляват едва 9% от консумираното вино, като най-голям ръст се наблюдава в страни като САЩ и Бразилия. За да се запази тенденцията към увеличение на дела на розетата обаче не трябва да се изоставя гъвкавостта на розовите вина, която допринесе за успеха им, категорични са производителите от Южна Франция.
„Успоредно с бледите и ароматни розета, каквито се търсят във Франция, трябва да се разработят и други стилове за външните пазари, където по-тъмните розета се търсят наравно с по-светлите, убеден е Франсоа Мио. Розетата с потенциал за отлежаване в бъчва са също посока за развитие, по която се работи в Прованс. Бъдещето на розето е в разнообразието”, подчертава още той.