shareit

Робот се учи да готви, гледайки YouTube

| от |

Екип от американски и австралийски учени разработва технология, благодарение на която роботите да се учат да готвят, гледайки видео клипове в YouTube, пише Gizmag.

Готвенето е всекидневие за хората, но, както е с редица други банални действия като ходенето и говоренето, ние не си даваме сметка колко трудно може да бъде. Парче стомана, каквото е ножът, се превръща във виртуозен инструмент в ръцете на готвач и това се дължи на факта, че хората умеят да си служат с предмети. Човешката ръка е невероятно пъргава и безкрайно изобретателна. Не е лесно обаче робот да се научи да реже лук и да бърка яйца.

Традиционният подход за справяне с проблема е чрез опростяване на задачите и създаване на отделни специализирани за определени дейности машини, които извършват добре едно единствено нещо. Въпросът не е само в мехничната способност на роботите да направят нещо, но и в това да бъдат научени да го правят. Учените от САЩ и Австралия работят върху метод, който дава възможност на машините да се самообучават, гледайки видео клипове с готварски инструкции в интернет. Екипът обучава робот с помощта на сложен софтуер за разпознаване на образи и технология, позволяваща на машината да сведе наблюдаваните действия до абстрактно ниво. За целта изследователите използват модули, базирани на компютърни невронни мрежи.

с Агенция „Фокус“

 
 
Коментарите са изключени за Робот се учи да готви, гледайки YouTube