www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.
Готвенето през седмицата често минава през битовия дискурс на „Трябва да има нещо за ядене“. Но през уикенда имаме време за нещо по-гурме. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света. В блога на РосицаТортилята е лесна за приготвяне, вкусна, че даже и диетична! Това е бърз начин да приготвите специална уикенд закуска или дори да вземете с вас за обяд в офиса.
Нужни продукти:
За царевичната тортиля:
2 ч.ч. царевично брашно
2 ч.ч. вода
2 яйца
сол и пипер
малко олио за тигана
За домашната майонеза:
1 жълтък
250гр олио (от гроздови семки ако имате възможност)
1 ч.л. висококачествена дижонска горчица
1 с.л. ябълков оцет
сока на 1 лимон
сол и пипер
Допълнително:
1 омлет
маруля
маслини
+ всичко останало, за което сърцето ви жадува!
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и добавете към тях водата, брашното, сол и пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете настрана да набъбне.
През това време може да направите майонезата като разбиете жълтъка и горчицата, използвайки миксер.
Бавно започнете да добавяте олиото, буквално капка по капка. Дайте си време и не бързайте. Сместа ще започне да се сгъстява.
Като стигнете средата на олиото, добавете оцета, който ще разреди и избели сместа.
Продължете бавно да добавяте олио, докато то свърши.
Добавете бавно лимоновия сок и продължете да разбивате. Сместа вече трябва да е почти напълно бяла и гъста точно толкова, колкото купешката.
Добавете сол и черен пипер по вкус.
Заемете се със тортилите. Загрейте няколко капки олио в незалепващ тиган.
Разбъркайте сместа добре и когато тиганът се е нагрял, добавете 1 черпак и с кръгови движения направете палачинка. След 2 минутки обърнете палачинката и продължете да готвите още малко. Прехвърлете в чиния и захлупете с капак или покрийте с готварска хартия.
От сместа ще успеете да направите около 8-10 тортили.
Поставете 1 в чиния, намажете с майонезата, сложете марула, омлета, маслини и каквото още искате.
Завийте тортилята като дюнер и воала!